Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η ελληνική αντιπροσωπία και ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν πρέπει να ταξιδέψει. Παράλληλα, το ενδεχόμενο να συνοδεύσουν τον κ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες εξετάζουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης, καθώς κάτι τέτοιο ήταν στα σχέδιά τους το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών, την Πέμπτη, ο κ. Αβραμόπουλος θα θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει η δανειακή σύμβαση, αλλά προεξοφλείται ότι ακόμη και αν υπάρξουν τοποθετήσεις από την πλευρά κάποιων ευρωπαίων ηγετών, δεν θα ληφθεί απόφαση – θετική ή αρνητική.

Η συμμετοχή του Κωστή Χατζηδάκη στην κυβερνητική αποστολή και η παρουσία του στη Σύνοδο το πρωί της Παρασκευής δείχνουν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είναι πρόσωπο-κλειδί στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάνοντας ένα υπερενισχυμένο υπουργείο, και θα είναι καθοριστική η συμβολή του στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Θα συνοδεύσουν τον Δ.Αβραμόπουλο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί;

Eπικοινωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο πρόκειται να σημειωθεί εντός της ημέρας για το θέμα της εκπροσώπησης της χώρας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, μετά τα ιατρικά προβλήματα που παρουσίασαν ο Αντ.Σαμαράς και ο Β.Ράπανος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλης είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό το Σάββατο στον οποίο και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Την ίδια ημέρα συνομίλησε και με τον κ. Ράπανο – για τον οποίον υπάρχει η αίσθηση στη ΔΗΜΑΡ ότι τελικά θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών.

Όπως τονίζεται από την Αγίου Κωνσταντίνου, σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί αντικατάστασης του κ. Ράπανου «δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα». Και επικεντρώνουν μόνο στην ανάγκη της γρήγορης ανάρρωσης, σημάδια της οποίας έχουν ήδη γίνει ορατά, ώστε να γίνει άμεσα και η ορκωμοσία.

Στην επικοινωνία που θα έχουν σήμερα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν τελικά θα υλοποιηθεί η πρόταση να συνοδεύσουν στις Βρυξέλλες και οι δύο αρχηγοί τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, δηλαδή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο κ. Κουβέλης είχε προτείνει να συνοδεύσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ – πρόταση που επανέφερε και ο κ. Βενιζέλος ζητώντας να υπάρξει «μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα», χωρίς να μπει σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

Όπως λένε από τη Δημοκρατική Αριστερά, η πρόταση είχε το νόημα να δοθεί ισχυρό μήνυμα στην τρόικα για τη συνοχή της νέας τρικομματικής κυβέρνησης και της ανάγκης να στηριχθεί ο πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση.

(in.gr)