Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τη Δευτέρα την Κύπρο σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-», με αρνητικές προοπτικές.

Η υποβάθμιση οφείλεται στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB) και Hellenic Bank στην ελληνική αγορά.

Αναλυτικότερα, ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.

Όπως επισημείνει ανακοίνωση του διεθνούς οίκου, αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών -της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (Λαϊκή) και της Ελληνικής Τράπεζας- "στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους".

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια σύσκεψη των αρχηγών των κομματων για την οικονομία. Ανέφερε ότι σχετική πρόσκληση έφθασε στο κόμμα του το μεσημέρι.

Ο κύριος Φωτίου είπε πως θα ήταν καλύτερα, αν αυτή η σύσκεψη γινόταν νωρίτερα, "γιατί και η δημόσια αντιπαράθεση θα είχε αποφευχθεί και θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερη αξιοπιστία".