Τα εκατόν δέκα χιλιάδες  καστανόδεντρα στον Νομό Χανίων θα σωθούν εφόσον, το αρμόδιο Υπουργείο προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση της μελέτης για την καταπολέμηση της ασθένειας του έλκους που τα έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια, αναφέρει σε ερώτηση του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης. Παράλληλα ο κ. Βαλυράκης επισημαίνει στην Υπουργό ότι με την έγκαιρη ανάθεση της μελέτης δεν θα χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αφού η βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας έχει ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ «Αγροτικής Ανάπτυξης» που λήγει το 2013.

Αναλυτικά στην ερώτηση του ο κ. Βαλυράκης αναφέρει:

«Κυρία Υπουργέ,

Η ασθένεια του έλκους της καστανιάς εξαπλώθηκε από το 1988 σε όλη την Ελλάδα και προκάλεσε σοβαρές απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο πολλών καλλιεργητών καστανιάς καθώς και στους παραγωγούς πολύτιμης ξυλείας από τα καστανοδάση.

Το 1999 το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών κατέθεσε πρόταση προς την Γενική Διεύθυνση Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος να ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ η βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και το έργο με τίτλο «Εκπόνηση Μελέτης και Εκτέλεση των Προβλεπόμενων από αυτήν Έργων για την Καταπολέμηση της Ασθένειας του Έλκους της Καστανιάς» εντάχθηκε στο Μέτρο 6.3-Δράση Α’ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου 2000-2006. Το Δεκέμβριο του 2006 η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων παρέλαβε την σχετική μελέτη και ξεκίνησε την εφαρμογή αυτής σε 17 νομούς της χώρας. Η ολοκλήρωση της θεραπείας είχε διάρκεια τρία έτη, σύμφωνα με τον Δρ Στέφανο Διαμαντή, τακτικό ερευνητή. Το 2009, ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα στους πρώτους 17 νομούς που εφαρμόσθηκε.

Τα τελευταία έξι χρόνια παρουσιάσθηκε και στον Νομό Χανίων η ασθένεια του έλκους της καστανιάς, στον οποίο όμως νομό ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί η θεραπεία. Στον νομό μας υπάρχουν περίπου 110.000 δένδρα και η ετήσια παραγωγή τους είναι περίπου 1.300 τόνοι και αποτελεί το 9% της συνολικής παραγωγής κάστανων της χώρας μας σε ορεινές περιοχές. Η βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας τόσο στον νομό Χανίων όσο και σε άλλους 11 νομούς, έχει ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ, «Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013».

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι, η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχει ισχύ μέχρι το 2013, ο χρόνος εκπόνησης της μελέτης είναι περίπου έξι μήνες και ο χρόνος εφαρμογής της βιολογικής θεραπείας είναι τρία έτη, ερωτάσθε κυρία Υπουργέ πότε οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου σας θα προχωρήσουν στην ανάθεση της μελέτης για την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς προκειμένου να μην χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και κατά συνέπεια η σωτηρία του καστανόδενδρου που προσφέρει στην οικονομία του τόπου μας αλλά και στην οικολογική ισορροπία των ορεινών μας περιοχών.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook