Καθοδική πορεία ακολούθησαν τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να είναι πιο απογοητευτικοί σε σχέση με το σύνολο του πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου (περίπου 50%) και την Πελοπόννησο (40%).

Μικρότερη ωστόσο είναι η μείωση που καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Κρήτης (10%). Στην έρευνα τονίζεται ότι η πολιτική αβεβαιότητα που εντάθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα επηρεάσει και τα συνολικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς που πλέον θα κλείσει αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη.

Όπως εκτιμά το ΞΕΕ οι πληρότητες των ξενοδοχείων για το 2012 θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 10%, με τα έσοδα των μονάδων να συρρικνώνονται από 15% έως 20%, ενώ τα ξενοδοχεία της Αθήνας δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.