Τελευταία ενημέρωση: 7:55

«Έκανα λάθος. Δεν βρέθηκε κανείς από τη νομική υπηρεσία να μου το επισημάνει οπότε ζήτησα να παραιτηθώ για να μην δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση. Επίσης κατέθεσα την παραίτησή μου και για λόγους ευθιξίας» ήταν τα λόγια του Γ. Βερνίκου λίγη ώρα μετά την αποδοχή της παραίτησής του από τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης.

Η παραίτηση του εφοπλιστή από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας, που προκαλεί νέα δυσμενή δεδομένα για την κυβέρνηση, προκλήθηκε μετά από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση και τον κ. Βερνίκο να ξεκαθαρίσουν εάν ισχύει ότι ο εφοπλιστής διαθέτει offshore εταιρία, κάτι που είναι ασυμβίβαστο, σύμφωνα με το νόμο, με την ιδιότητα του υπουργού.

Ο κ. Βερνίκος υπέβαλλε την παραίτησή του στον προϊστάμενό του υπουργό Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη και ενημέρωσε και το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προτάθηκε για τη θέση του υφυπουργού,ενώ με ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε δεκτή την παραίτησή του.


Δήλωση Υφυπουργού Ναυτιλίας, Γιώργου Βερνίκου

Αργά το απόγευμα ο κ. Γ. Βερνίκος έκανε την ακόλουθη δήλωση

Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπό μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκα ότι η πρόσφατη ιδιότητά μου αυτή του Υφυπουργού Ναυτιλίας, είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν τη νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία.

Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης. Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους έθετε υπόψη μου τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν θα γνώριζα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση να γίνω Υφυπουργός Ναυτιλίας για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο. Άλλωστε είναι πεποίθησή μου πως οι ενεργοί επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της αγοράς επιβάλλεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους ιδιαίτερα σήμερα που απαιτείται συστράτευση εθνικής ευθύνης.

Παρόλο που τις λίγες αυτές ημέρες είχα αποσυρθεί πλήρως από όλες τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες θέλοντας να αφοσιωθώ και να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό για το καλό της πατρίδας μας, για λόγους ευθιξίας και για να μη δημιουργήσω οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ζήτησα από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου. Θα είμαι πάντα αυτό που ήμουν, ενεργός πολίτης, ενεργός επιχειρηματίας, άνθρωπος της κοινωνίας των πολιτών .

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του κ. Βερνίκου, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε από την πλευρά του ότι:«Ο κ. Βερνίκος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και αυτή έγινε δεκτή. Πήρε μια πολιτική απόφαση που τιμά τον ίδιο και την ιστορία του. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και στη συνέχεια τις προσπάθειες και το έργο του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Ναυτιλίας».

Θα μπορούσε κανείς να πει, με σκωπτική διάθεση, ότι κάποιος «μάτιασε» την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να φυλλοροεί πριν καν καλά – καλά συγκροτηθεί και μπει στις μεγάλες πολιτικές μάχες, που την περιμένουν. Ωστόσο είναι σαφές ότι λάθη και αστοχίες κατά τη συγκρότησή της δεν επιτρέπουν, ούτε θετικά σχόλια, ούτε ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πριν διατυπωθούν τα θετικά σχόλια για το νέο υπουργό Οικονομιών Γιάννη Στουρνάρα –κάτι, που θα βελτίωνε την εικόνα της κυβέρνησης μετά την άτυχη κατάληξη με την υπόθεση Ράπανου– ήλθε το θέμα Βερνίκου για να επισκιάσει τη συζήτηση και να κρατήσει το κυβερνητικό σχήμα σε εσωστρέφεια και φθοροποιές διεργασίες.

Στο νόμο 3213 που ψηφίστηκε το 2003 (επί Σημίτη), προστέθηκε το 2010 (επί Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη) το άρθρο 8, το οποίο προβλέπει βαριές ποινές για τον παραβάτη, μέλος κυβέρνησης, που μετέχει σε εξωχώρια εταιρεία. Αναφέρει χαρακτηριστικά επί λέξει: \”Η κατά κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ\”!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Δεν έχουμε τίποτα προσωπικά εναντίον του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Βερνίκου.
Αντίθετα τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Όμως ο νόμος Ν. 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά Υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού.

Όμως με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του. Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. Υφυπουργό;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook