Διαβεβαιώσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών προς τους φαρμακοποιούς έδωσε ο νέος υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Λυκουρέντζος προς τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από την ερχόμενη Πέμπτη θα αρχίσει η σταδιακή εκταμίευση των 125 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Για τις οφειλές των παλιότερων ετών ο κύριος Λυκουρέντζος είπε ότι θα τακτοποιηθούν το επόμενο διάστημα και έκανε έκκληση στους φαρμακοποιούς τση Αθήνας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κύριος Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε καταρχάς ικανοποιημένος από την εξέλιξη, αλλά επισήμανε ότι θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου προκειμένου να αποφασίσει τη στάση του.

Συνεδριάζει την Πέμπτη ο ΦΣΑ

Στον αντίποδα, εμμένει στην σκληρή γραμμή που έχει χαράξει από τον Μάιο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).
Όπως ανακοινώθηκε, ο ΦΣΑ θα συνεδριάσει την Πέμπτη, ενώ θα γίνει γενική συνέλευση ώστε να καθοριστεί η περαιτέρω στάση των μελών του.

Με αφορμή την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για το θέμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς εκπρόσωποι του ΦΣΑ δεν δήλωσαν ικανοποιημένοι αλλά προβληματισμένοι, χαρακτηρίζοντας ασαφείς τις δεσμεύσεις του νέου υπουργού ενώ θεωρούν μείζον το ανοιχτό ζήτημα της εξόφλησης των οφειλών των επόμενων μηνών του 2012.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, πάντως, σε ό,τι αφορά τα χρέη του 2011, η αποπληρωμή τους θα εξαρτηθεί από το αν θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, με δεδομένο ότι οι οφειλές προς όλους τους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που δεν γίνει η αναμενόμενη εισροή χρημάτων μελετάται και το σενάριο του συμψηφισμού των χρεών, το οποίο όμως απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.