Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει την αξία των κουπονιών με τα οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να γευματίζουν σε εστιατόρια και καφέ-μπαρ, γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. Από τη σημερινή αξία, που κυμαίνεται μεταξύ επτά και οκτώ ευρώ, τα κουπόνια πρόκειται πιθανότατα να πέσουν στα 5,5 ευρώ. 

Με το «ψαλίδι» στα κουπόνια το ιταλικό Δημόσιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει περί τα δέκα εκατ. ευρώ ετησίως, και κατ\’ επέκταση θα ήταν ίσως εφικτή η αποφυγή της προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23% από τον Οκτώβριο, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Η διαφαινόμενη αυτή νέα μείωση των δαπανών έχει προκαλέσει όμως ήδη την αντίδραση των εμπορικών ενώσεων, όπως αναφέρει το in.gr. 

«Αν τα σχέδια αυτά εφαρμοστούν, θα γυρίσουμε στα επίπεδα δαπανών του 1997 και θα στερηθούν πολύτιμο εισόδημα -το καθημερινό ψωμί, ουσιαστικά- χιλιάδες εργαζόμενοι σε καφέ, σελφ σέρβις, φθηνά εστιατόρια», υποστηρίζουν οι ενώσεις Αnseb και Fipe.

Πολλοί πολιτικοί σχολιαστές τονίζουν, επίσης, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία θα μπορούσαν να είναι πολύ ευρύτερες, από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός οικογενειών χρησιμοποιεί τα κουπόνια αυτά για να ψωνίζει σε σούπερ μάρκετ, καλύπτοντας μέρος του τελικού λογαριασμού.

Κάθε χρόνο τα κουπόνια των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων εγγυώνται στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, υπό τη μορφή φοροεισπράξεων, 438 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook