Ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα εξακοντιστεί σε επίπεδα-ρεκόρ… στο 9,14%, σύμφωνα με χθεσινή πρόβλεψη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Έρχεται το καλοκαίρι της μεγάλης ύφεσης, καθώς, σύμφωνα με χθεσινή πρόβλεψη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα εξακοντιστεί σε επίπεδα-ρεκόρ στο 9,14%.

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους η ύφεση προσδιορίζεται στο 6,7% επίπεδο παρόμοιο με αυτό που έκλεισε το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται ύφεση της τάξης του 4,7%, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στην τρόικα εκτιμούν πλέον πως θα ξεπεράσει το 6%. Η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ είναι η πλέον απαισιόδοξη από όσες έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας.

Μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση σημαίνει υψηλότερη ανεργία, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα λόγω της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας και αυξημένες κρατικές δαπάνες για να καλυφθεί η «αιμορραγία» των ασφαλιστικών ταμείων.


Επίσης η βαθιά ύφεση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και σε υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προβλέπεται ότι η απόκλιση στον στόχο για το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο τέλος του έτους στο 8% του ΑΕΠ, από το 6,7% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προϋπολογισμού.

Τα δεδομένα ως επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις


Θεωρείται βέβαιο πως το νέο οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τη βαθύτερη ύφεση, προκειμένου να αιτιολογήσει τις αστοχίες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και να ζητήσει χρονική επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κι αυτό με το σκεπτικό πως αν δεν δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τη δίνη της ύφεσης, αναφέρει το ethnos.gr.

Πιο αναλυτικά, το ΚΕΠΕ εκτιμά πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ύφεση θα ανέλθει στο 6,87%, στο τρίτο τρίμηνο στο 9,14% και στο τελευταίο τρίμηνο στο 4,25%. Δηλαδή, το χειρότερο τρίμηνο του έτους θα είναι αυτό κατά το οποίο η τουριστική δραστηριότητα είναι στο απόγειό της.

Στην έκθεση του Κέντρου τονίζεται πως βασικό αίτιο της επιμονής της ύφεσης, η οποία ξεκίνησε από το 2008, αποτέλεσε η «συνεχιζόμενη καθίζηση της εγχώριας ζήτησης». Στην αντίπερα όχθη, όπως προστίθεται, «ουσιώδη ρόλο στη συγκράτηση της έκτασης της ύφεσης εξακολούθησε να διαδραματίζει η ραγδαία πτώση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών».

Το ΚΕΠΕ θεωρεί πως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν «βλέπει» έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς ύφεσης, γιατί η εγχώρια ζήτηση δεν αναμένεται να παρουσιάσει θετικές εξελίξεις κατά τα προσεχή τρίμηνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook