Διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, καθώς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, είχε το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, το συμπέρασμα που προκύπτει από τις συναντήσεις είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους εταίρους της, αλλά αν επιδείξει αποφασιστικότητα στην άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες έχει δεσμευτεί, η Ευρώπη θα ανταποκριθεί θετικά, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα η βαθιά ύφεση και η υψηλή ανεργία.

Πάντως, προστίθεται, στα μάτια των Ευρωπαίων, η Ελλάδα απαιτεί την αλληλεγγύη χωρίς να επιδεικνύει την υπευθυνότητα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα τακτικής αναθεώρησης στόχων και προτεραιοτήτων και, όπως είπε, αυτό σήμερα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» και η κοινωνία σε αναταραχή.

Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, «αντιμετώπισε την Ελλάδα με αμφιλεγόμενες πολιτικές» και ως «κορυφαίο παράδειγμα» ανέφερε το PSI, «που απέφερε στην Ελλάδα καθαρή μείωση του χρέους της τάξης μόλις των 30 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα της απέδωσε το μόνιμο χαρακτηρισμό της αφερέγγυας χώρας. Ταυτόχρονα, κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε μαρασμό και την ιδιωτική οικονομία σε ασφυξία».

Στις συνομιλίες του κ. Δασκαλόπουλου με τους Ευρωπαίους ιθύνοντες επισημάνθηκε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να προωθηθούν φιλόδοξοι στόχοι όπως η δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση με απώτερη προοπτική την πολιτική ενοποίηση.

Επικρατεί, όμως, συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί αναγνωρίζονται οι δυσκολίες να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ 17 ή και 27 κρατών όταν απαιτείται να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ή και να μειωθεί η εθνική κυριαρχία. Για το λόγο αυτό εκτιμάται ο Δεκέμβριος του 2012, ως ο εφικτός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε, τέλος, ότι εντολή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση που ανέδειξε η κάλπη της 17ης Ιουνίου είναι να πράξει με συνέπεια και αποφασιστικότητα ό,τι απαιτείται για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Μια συμφωνία Αθηνών-Βρυξελλών σε νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεων θα βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να ξαναβάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, είπε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook