Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με χιλιάδες ηλικιωμένους που δεν έχουν συγγενείς να μένουν εκτός προγράμματος, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην προνοιακή αυτή δομή.

Πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι.

Οι νέοι όροι έχουν τεθεί από την ΕΕ, χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από δημάρχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές προϋποθέσεις, που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο ή που απειλείται από την ανεργία. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ το κουπόνι ώστε το πρόγραμμα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους.

Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια μένουν εκτός προγράμματος.

Για ανάλγητη πολιτική προς τους ανήμπορους ηλικιωμένους κάνει λόγο στο Flashnews.gr η πρόεδρος του εργαζομένων στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» της Κρήτης Ειρήνη Μπαγκέρη ενώ την ίδια  ώρα τονίζει πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

«Θα αρχίσουν οι ηλικιωμένοι να αναζητούν συγγενείς με κάρτες ανεργίας για να μπορούν οι ίδιοι να μπουν στο πρόγραμμα, είναι πρωτάκουστα πράγματα αυτά. Πολύ περισσότερο εκείνοι που δεν έχουν κανέναν συγγενή και που είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερο από όλους τη βοήθειά μας. Αυτούς τους πετάνε έξω από το πρόγραμμα. Σε έναν Δήμο που σήμερα επιδοτείται για την παροχή υπηρεσιών σε 160 άτομα θα φτάσουν να ενταχθούν μόλις 60 και όλοι οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός» λέει η κ. Μπαγκέρη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων τονίζει την αδυναμία λειτουργίας του προγράμματος με αξιοπρεπείς όρους.

«Μας λένε ότι και με μόνο 10 επιδοτούμενους το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς. Ωστόσο, σε κάθε πρόγραμμα δουλεύουν κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και οικιακοί βοηθοί. Όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται η πληρωμή τους αλλά τους ζητείται να συνδράμουν και χωρίς αμοιβή όσους ηλικιωμένους δε θα καταφέρουν να ενταχθούν στα προγράμματα επειδή δε θα έχουν να δείξουν κάποιον άνεργο στην οικογένειά τους».

Τέλος για «κοροϊδία» μιλά η κ. Μπαγκέρη ως προς το καθεστώς «επαπειλούμενης ανεργίας». «Θα πρέπει ο ηλικιωμένος να αποδείξει ότι το παιδί του απειλείται με ανεργία. Δεν μπορώ να φανταστώ με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Είναι σα να τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook