Την «πόρτα» της Mercosur ετοιμάζονται να δείξουν στην Παραγουάη οι ηγέτες του περιφερειακού μπλοκ της Νοτίου Αμερικής μετά το συνταγματικό πραξικόπημα εις βάρος του προέδρου Φερνάντο Λούγο.

Οι χώρες-μέλη της Mercosur συναντώνται στην πόλη Μεντόσα της Αργεντινής σε μια Σύνοδο προγραμματισμένη πολύ προτού προκύψουν οι εξελίξεις στην Παραγουάη. Μοιραία όμως το θέμα του προέδρου Λούγκο κυριάρχησε στην ατζέντα.

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, η επιβολή οικονομικών κυρώσεων μοιάζει περίπλοκη διαδικασία με την οποία δεν συμφωνούν όλα τα μέρη.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός στο θέμα των οικονομικών κυρώσεων, σημειώνοντας ότι «τις οικονομικές κυρώσεις συνήθως τις πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι».

Αλλά και ο νέος πρόεδρος της Παραγουάης Φεδερίκο Φράνκο φρόντισε να δείξει τα «νύχια» του, δεδομένου ότι Παραγουάη-Αργεντινή-Βραζιλία μοιράζονται κοινά σύνορα και κυρίως κοινές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μεγάλο μέρος του Μπουένος Αϊρες και του Σαν Πάολο ηλεκτροδοτούνται από εμάς» είπε όλο νόημα, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα στις προέδρους των δύο χωρών, Κριστίνα Φερνάντες και Ντίλμα Ρουσέφ.

«Η Παραγουάη και η Mercosur τελικά είναι καταδικασμένες να συνεννοηθούν» σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Bέβαια τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά. Ως εμπορικοί εταίροι στο πλαίσιο της Mercosur, η Αργεντινή, η Παραγουάη η Ουρουγουάη και η Βραζιλία δεν επιθυμούν να δουν ένα εμπορικό μπλοκ που δημιουργήθηκε με κόπο να χάνει ένα από τα μέλη του.

Από την άλλη βέβαια πλευρά, αν η Παραγουάη αποπεμφθεί, θα χάσει περισσότερα από τους υπόλοιπους: οι εξαγωγές της θα δεχθούν τεράστιο πλήγμα, την ώρα που οι αντίστοιχες εξαγωγές των υπόλοιπων χωρών προς εκείνη είναι περιορισμένες.

Η ιστορία της Παραγουάης και ο Λούγο

Η πολιτική ιστορία της Παραγουάης σφραγίστηκε από την παρουσία του στρατηγού Αλφρέντο Στρέσνερ. Γιος Γερμανού μετανάστη -όπως μαρτυρά και το επίθετό του- ο Στρέσνερ κυβέρνησε τη χώρα από το 1954 έως το 1989, οπότε ανατράπηκε από έναν άλλο στρατιωτικό.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 ο στρατηγός Στρέσνερ συνεργάστηκε με τους δικτάτορες Βιντέλα της Αργεντινής και Πινοτσέτ της Χιλής στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Κόνδορ» για την εξόντωση χιλιάδων αντιφρονούντων.

Επί των ημερών του στην Παραγουάη βρήκαν άσυλο πολλοί καταζητούμενοι της ναζιστικής Γερμανίας, όπως ο διαβόητος Δρ Γιόζεφ Μένγκελε (για μικρό χρονικό διάστημα).

O Στρέσνερ πέθανε εξόριστος στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2006 σε ηλικία 93 ετών.

Πρόεδρος της Παραγουάης μέχρι τον Απρίλιο του 2008 ήταν ο Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος του συντηρητικού κόμματος Κολοράδος, το οποίο μονοπωλούσε την πολιτική ζωή της χώρας από το 1947.

Το 2008 εμφανίστηκε ο πρώην καθολικός επίσκοπος Φερνάντο Λούγο, για να βάλει τέλος στην κυριαρχία των Κολοράδος: κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, επικεφαλής ενός κεντροαριστερού συνασπισμού αρκετά ετερόκλητου.

Καθόλη τη διάρκεια αυτής της τετραετίας αναγκάστηκε να κάνει αρκετές πολιτικές και οικονομικές παραχωρήσεις, αναζητώντας κάθε φορά την απαραίτητη πολιτική ισορροπία εντός Κογκρέσου.

Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής, κατάφερε να βελτιώσει το σύστημα παροχών υγείας για εκατομμύρια φτωχούς συμπολίτες του, ωστόσο, η μάχη κατά των πλούσιων γαιοκτημόνων, των Μέσων Ενημέρωσης και ενός «καθεστώτος» σχεδόν 60 ετών ζωής ήταν άνιση.

Τα αιματηρά γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες σε μια απομακρυσμένη περιοχή, όπου φτωχοί αγρότες κατέλαβαν εκτάσεις που θεωρούσαν ότι ήταν δικές τους, έγιναν η αφορμή να ξεκινήσει η διαδικασία «έξωσης» του Λούγο.

Ο ίδιος δηλώνει ότι θα αντισταθεί ειρηνικά και θα περιδεύσει σε όλη τη χώρα για να εξηγήσει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook