Λύση στη μακροχρόνια ομηρία των εποχικών πυροσβεστών δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής. Εισηγητής της πλειοψηφίας ήταν ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης.

Συγκεκριμένα, συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα με την ονομασία «πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», οι οποίοι θα υποκαταστήσουν σταδιακά στα επόμενα χρόνια τους εποχικούς πυροσβέστες και θα είναι επιφορτισμένοι με τη δασοπυρόσβεση, τη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια και επικουρικά με την άσκηση λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού.

Πρόκειται να συσταθούν 4.000 οργανικές θέσεις πυροσβεστών πενταετούς θητείας με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων μόνιμων. Οι προσλήψεις θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ η σχετική διαδικασία θα διενεργείται υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ. Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης θα έχουν σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, με δυνατότητα ανανέωσης ή και ένταξης στο μόνιμο προσωπικό.

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Δαμιανάκης, «όλοι μας έχουμε διαχρονικά παρακολουθήσει τη μεγάλη προσφορά των εποχικών πυροσβεστών, ιδιαίτερα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Όλοι ζήσαμε το καθεστώς μίας ιδιότυπης ομηρίας στην οποία είχαν εγκλωβιστεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δίνει σήμερα μία βιώσιμη λύση: ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα, όχι μόνο των εποχικών πυροσβεστών, αλλά και της κοινωνίας, η οποία όλα αυτά τα χρόνια αναγνώρισε την αξία τους, τη μαχητικότητά και την αυταπάρνησή τους. Πάντοτε στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τους τιμούμε για την επιτέλεση του καθήκοντός τους, με κίνδυνο της ζωής τους – και είχαμε δυστυχώς πολλά θύματα – για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών, του δασικού πλούτου της χώρας. Σήμερα με την ψήφο μας καλούμαστε να θέσουμε οριστικά ένα τέλος στην ανασφάλεια των εποχικών πυροσβεστών».

Ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «οι πολίτες έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ, και λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, την ανάγκη παρουσίας δίπλα τους των Σωμάτων Ασφαλείας». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας διαφορετικής προσέγγισης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος αστυνόμευσης με ορθολογικότερη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων των Σωμάτων Ασφαλείας». Σημείωσε ακόμη ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις υλοποιούνται οι προγραμματικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη συγκέντρωση του συνόλου των Σωμάτων Ασφαλείας για πρώτη φορά υπό την εποπτεία ενός υπουργείου και τη σύσταση γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, την οποία ο κ. Δαμιανάκης χαρακτήρισε «σημαντικό και πρωτοποριακό βήμα ευνομίας για τη χώρα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών μέχρι σήμερα κρίνεται αντικειμενικά ως ελλειμματική».

Σημαντικές τομές αποτελούν, επίσης, όπως τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, η ενίσχυση του ρόλου και των δυνατοτήτων της αρμόδιας υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο και η σύσταση για πρώτη φορά αυτοτελούς υπηρεσίας διαχείρισης ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που αφορούν χρηματοδοτούμενες επιχειρησιακές και αναπτυξιακές δράσεις του υπουργείου. Με άλλη ρύθμιση καταργείται η Ελληνική Αγροφυλακή, οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα ασκούνται στο εξής από τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες. Επίσης, ρυθμίζονται θέματα συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook