Σχεδόν έναν αιώνα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λοζάνης, ένας Τουρκοκρητικός που ζει στην Αττάλεια βρέθηκε στη γειτονιά των προγόνων του, στον οικισμό της Ελιάς του Δήμου Χερσονήσου. Το όνομά του είναι Χαλίλ Γιαβούζ και το επάγγελμά του εκπαιδευτικός.

Ο Γιαβούζ βρέθηκε στη Χερσόνησο, στο πλαίσιο μιας άλλης ανταλλαγής -νέων αυτήν τη φορά- που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο όνομα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά Σε Δράση».

Ο Τουρκοκρητικός εκπαιδευτικός ζήτησε από την αρχή να επισκεφθεί την Ελιά για να βρει τα χνάρια των προγόνων του και να ζήσει για λίγο εκεί που έζησαν ο παππούς και η γιαγιά του.

Τα συναισθήματά του ήταν έντονα και η συγκίνησή του έκδηλη, όταν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νίκος Βουρλιωτάκης τον ξενάγησε στην «Τουρκογειτονιά» του χωριού. Ο Γιαβούζ, διαβεβαίωσε όλους τους παριστάμενους ότι θα επισκεφθεί ξανά την Ελιά και αναφέρθηκε σε ιστορίες που είχαν να κάνουν με τη γιαγιά του και την αντίδρασή της με το που πάτησε το πόδι της στην Τουρκία.

«Από την ημέρα αυτή μέχρι και που πέθανε η γιαγιά μου αρνήθηκε πεισματικά να μάθει τα τούρκικα, εμμένοντας με πάθος στη μητρική της γλώσσα και για να μην ξεχάσει ποτέ την πατρίδα της», έλεγε σε όσους τον συνόδευαν στη γη των προγόνων του.

Κρητική διατροφή
Ο πενηντάχρονος εκπαιδευτικός τόνισε ότι η οικογένειά του, αλλά και άλλες οικογένειες που πήγαν στην Αττάλεια από την Κρήτη διατηρούν ακόμα και σήμερα άσβεστη τη σχέση τους με τη Μεγαλόνησο, την οποία και έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους.

Ακόμα και η διατροφή μας -είπε- είναι κρητική!

«Ο στύφνος, το λάδι, τα ντολμαδάκια, οι φακές και η φάβα είναι απαραίτητα συστατικά της διατροφής μας», έλεγε στους συνομιλητές τους.

Ο ίδιος φωτογράφισε την «Τουρκογειτονιά» της Ελιάς και έφυγε συγκινημένος από τη γη των προγόνων του. Ο παππούς του, που έφερε το επώνυμο Φαρσάρης, ήταν από τη Σύλαμο, αλλά ζούσε στην Ελιά, στο «γυναικοχώρι», όπως έλεγε.

Γέφυρες πολιτισμού
Αττάλεια, Χερσόνησος, Παλέρμο και Σετούμπαλ

Ο Χαλίλ Γιαβούζ είναι αντιπρόσωπος ομάδας που προέρχεται από την Αττάλεια της Τουρκίας και συμμετείχε μαζί με εκπροσώπους άλλων ομάδων που βρέθηκαν στη Χερσόνησο, στην προσπάθεια να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο το σχέδιο με τίτλο «ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Την οργάνωση και τον συντονισμό είχε η ομάδα νέων του Δήμου Χερσονήσου.

Πρόκειται για ένα διακρατικό σχέδιο, στο οποίο συμμετέχουν νέοι από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και το οποίο ολοκληρώθηκε προχθές. Οι νέοι προέρχονται από παράκτιους νότιους δήμους της Ευρώπης, όπως είναι το Cagliari και το Palermo της Ιταλίας, το Setubal της Πορτογαλίας, το Saint Pere de Ribes της Ισπανίας αλλά και η τουριστική Αττάλεια της Τουρκίας και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο, εφόσον τους απασχολούν τα ζητήματα ανάπτυξης του τόπου και της κοινωνίας τους.

Οι αντιπρόσωποι είχαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, μάλιστα συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, που τους συνάντησε στο γραφείο του. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές πολιτικές για τους νέους, τη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ακτών, την τουριστική βιώσιμη ανάπτυξη και τα κοινωνικά ζητήματα.

Συζητήθηκαν επίσης καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι δήμοι και το πώς θα συνεχιστούν οι δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook