Η φωτιά στο φαράγγι Γουάλντο στο Κολοράντο μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμά της έχει κάψει 350 σπίτια, ζημιές σε δεκάδες άλλα και έχει προκαλέσει το θάνατο δυο πολιτών.

Πυροσβέστες υποβοηθούμενοι από ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη και μάχονται να περιορίσουν την πυρκαγιά που απειλεί 20 χιλιάδες κατοικίες και 160 επιχειρήσεις.

Η πυρκαγιά στο φαράγγι του Κολοράντο έχει αποτεφρώσει 17 χιλιάδες εκτάρια – περίπου 27 τετραγωνικά μίλια – και προκαλεί φόβο και νευρικότητα στο Κολοράντο Σπρίνγκς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας.

Η φωτιά υποχρέωσε 36.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αυτή την εβδομάδα. Από τότε σε πολλούς έχει επιτραπεί να επιστρέψουν, ωστόσο, χιλιάδες ακόμα περιμένουν το πράσινο φως για να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Η δημοτική αρχή έχει οργανώσει τουριστικές εκδρομές για περίπου 4.000 κατοίκους, τα σπίτια των οποίων απανθρακώθηκαν.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κήρυξε το Κολοράντο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να απελευθερωθεί ομοσπονδιακή χρηματοδότηση που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς στ στο φαράγγι Γουάλντο και στο πάρκο Χάι που κατέκαψε, από το ξεκίνημά της στις 9 Ιουνίου, περισσότερα από 87.000 εκτάρια και κατέστρεψε 260 κατοικίες στο βόρειο Κολοράντο. Σχεδόν η μισή έκταση που κάηκε από την πυρκαγιά στο πάρκο Χάι ανήκει στη δασική υπηρεσία.

Η Αμερικανική δασική υπηρεσία εκτιμά ότι η πυρκαγιά στο φαράγγι Γουάλντο θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο στα μέσα Ιουλίου.

Αυτή όμως είναι μόνο μια από τις 11 πυρκαγιές που μαίνονται στην Πολιτεία του Κολοράντο. Άλλες Πολιτείες στα δυτικά, περιλαμβανομένων των Αϊντάχο, Γουαιόμινγκ και Γιούτα αντιμετωπίζουν δασικές πυρκαγιές, κάτι που μειώνει το διαθέσιμο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η προσπάθεια να τιθασεύσουν τις φλόγες στο Κολοράντο ενισχύθηκε την Παρασκευή από το Στρατό, που ανέπτυξε 8 σπονδυλωτά αερομεταφερόμενα συστήματα πυρόσβεσης σε αεροσκάφη C 130. Τα συστήματα αυτά ρίχνουν επιβραδυντικό υγρό στο φαράγγι Γουάλντο, αλλά και στις υπόλοιπες εστίες φωτιάς που μαίνονται στην Πολιτεία.

Επιπλέον, ένα τάγμα του Στρατού που εδρεύει στην περιοχή έχει ξεκινήσει εκπαίδευση στη δασοπυρόσβεση προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση κατάσβεσης.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook