Δεν θα μάθουν ελληνικά φέτος τα παιδιά στην Καλαβρία καθώς για πρώτη φορά, λόγω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών, το ιταλικό υπουργείο Παιδείας δεν έστειλε καθηγητές στην περιοχή για διδάξουν ελληνικά.

Αυτό ανέφερε ο Τίτο Σκιλάτσι, γραμματέας της ελληνικής κοινότητας «Γιαλός του Βούα» στην επαρχία της Καλαβρίας, απευθυνόμενος στα μέλη της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που επισκέφθηκαν την περιοχή.

Από την πλευρά τους, πρόεδροι και εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Καλαβρία ζήτησαν την περαιτέρω ενεργοποίηση και συμπαράσταση της ελληνικής Πολιτείας, ώστε να μη σβήσει η ελληνική γλώσσα στη νότια Ιταλία.

Ο δήμαρχος της Μπόβα (Βούα), της πολιτιστικής πρωτεύουσας των ελληνόφωνων της Καλαβρίας επέδωσε στον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο και έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προστασία της γλώσσας και της πολιτιστικής παράδοσης των Ελλήνων της Καλαβρίας.

Σήμερα τα χωριά όπου επιβιώνει η γκρεκάνικη διάλεκτος στην Καλαβρία είναι τουλάχιστον επτά -Γκαλιτσιανό, Αμεντολέα ή Αμυγδαλέα, Κοντοφούρι, Ροχούδι, Ροκαφόρτε ντελ Γκρέκο, Μπόβα (Βούα) και Μπόβα Μαρίνα (Γυαλός του Βούα), ενώ στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του βουνού Ασπρομόντε, μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, υπάρχουν αρκετά ακόμη με ελληνικά ονόματα (Σκύλα, Βασιλικό, Στύλος, Πενταδάκτυλο, Καταφόριο, Ιέρακας-Τζεράτσε, κ.ά.).

(greekreporter.gr)