Η Φινλανδία και η Ολλανδία θα μπλοκάρουν τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) ώστε να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Φινλανδίας, παρά την απόφαση που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με την οποία οι μηχανισμοί ευρωστήριξης θα είναι διαθέσιμοι για τη σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων.

Η παρέμβαση του ESM στη δευτερογενή (λιανική) αγορά χρέους θα απαιτεί ομοφωνία και αυτή μοιάζει απίθανη, επειδή η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι εναντίον αυτών των ρυθμίσεων, αναφέρει η φινλανδική κυβέρνηση σε έκθεση προς μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υποστηρίζει τη χρήση του μηχανισμού για παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά και θα εξετάζει τις τυχόν αγορές ομολόγων ανά περίπτωση.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε είχε πει ότι «δεν είναι οπαδός της αγοράς ομολόγων μέσω των υφιστάμενων εργαλείων, καθώς κοστίζει ακριβά».

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης και για τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ωστόσο, λίγες λεπτομέρειες έκαναν γνωστές αναφορικά με τη χρήση του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook