Την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, του αμφιλεγόμενου Μπομπ Ντάιμοντ, ανακοίνωσε την Τρίτη η βρετανική τράπεζα Barclays που συγκλονίζεται από τις αναταράξεις του σκανδάλου χειραγώγησης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγοράς χρήματος (Libor).

Παράλληλα, η τράπεζα είπε ότι θα παραμείνει στη θέση του ο πρόεδρος του ΔΣ, Μαρκ Έιτζις, ο οποίος χθες είχε ανακοινώσει την παραίτηση του. Μάλιστα, ο Μ. Έιτζις θα αναλάβει την αναζήτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Μπομπ (Ρόμπερτ) Ντάιμοντ, 60 ετών, θα αποχωρήσει άμεσα από τη θέση του, στην οποία βρέθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011. Εργαζόταν στην Barclays από το 1996.

Η Barclays καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 290 εκατ. λιρών στερλινών στις αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αφού έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τράπεζα αποπειράθηκε να χειραγωγήσει τα επιτόκια των χορηγήσεων στην διατραπεζική αγορά του Λονδίνου.

Οι βρετανικές αρχές διεξάγουν έρευνα σχετικά με κατηγορίες ότι αρκετές τράπεζες, όπως η Barclays, προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το Libor, καθώς και το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο, Euribor, τα οποία διέπουν παράγωγα συμβόλαια αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς και χρησιμοποιούνται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τον δανεισμό ιδιωτών και επιχειρήσεων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook