Σε …υπουργικό επίπεδο φαίνεται πως έχει «ανέλθει» η αντιπαράθεση για το πολύπαθο έργο κατασκευής λιμνοδεξαμενής στον Ομαλό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με απόφαση του οποίου ακυρώθηκε η ΚΥΑ για τους περιβαλλοντικούς όρους εμμένει στην δραστική μείωση του όγκου της λιμνοδεξαμενής , ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την γνώμη πως μια τέτοια αλλαγή μπορεί να οδηγήσει και στην οριστική απένταξη του έργου.

Από την άλλη πλευρά, οι τοπικοί φορείς των Χανίων καταβάλλουν εναγώνιες προσπάθειες για να βρεθεί λύση έτσι ώστε να μην χαθεί το έργο.

Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 10/3 στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ και στην οποία, άγνωστο γιατί, δεν προσκλήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην διάρκεια της σύσκεψης , από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης και του ΟΑΔΥΚ παρουσιάστηκε συγκεκριμένη πρόταση με αλλαγές στην αρχική μελέτη της λιμνοδεξαμενής του Ομαλού και με στόχο αυτές οι αλλαγές να γίνουν αποδεκτές από το υπ.Περιβάλλοντος και να εγκριθεί η νέα περιβαλλοντική μελέτη.

Οι σημαντικότερες από αυτές τις αλλαγές προβλέπουν :

Μείωση του όγκου της δεξαμενής από τα 750.000 κυβικά στα 500.000 κυβικά.

Μείωση της έκτασης από τα 197 στρ. στα 100 στρέμματα.

Παράκαμψη του εποχικού λιμνίου του οροπεδίου με υπόγειο αγωγό.

Όμως εκ μέρους του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, από προγράμματα του οποίου χρηματοδοτείται το έργο, η διευθύντρια Τεχνικών Μελετών και κατασκευών κα Κατερίνα Τσίμπιλα, δήλωσε αντίθετη στη μείωση των κυβικών από τα 750.000 στα 500.000 εκφράζοντας την άποψη πως μια τόσο μεγάλη αλλαγή στα χαρακτηριστικά του έργου μπορεί να οδηγήσει και στην οριστική απένταξή του από την χρηματοδότηση.

Στον αντίποδα, η διευθύντρια Περιβάλλοντος – Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης κα Κατερίνα Τσουκαλά , εξέφρασε την άποψη πως αν δεν γίνουν αλλαγές στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα έχει πρόβλημα , αυτό , να απεντάξει το έργο.

Όμως και στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις, με άλλους να τάσσονται υπέρ κάποιων αλλαγών στο έργο, άλλοι να ζητούν την μεταφορά του σε άλλη περιοχή του οροπεδίου του Ομαλού και άλλοι να ζητούν την πλήρη αντικατάστασή του με άλλες λύσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αντιπαραθέσεων που θέτουν σε πλήρη αμφιβολία το τι θα γίνει με την λιμνοδεξαμενή, ο εργολάβος που έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή της , τόνισε πως εάν δεν συνεχιστεί το έργο θα προσφύγει δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσει εκείνα που δικαιούται καθώς είναι ο μόνος που δεν ευθύνεται για την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook