Η Κοινοπραξία Συνεταιριστικών Οργανώσεων Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, υπέβαλε αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης» στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της Ε.Ε. ως Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη.

Όπως ανακοινώθηκε από το τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΙΠΠ της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά της ως άνω αίτησης καταχώρισης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση μέχρι και την 27-08-2012 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια.

Οι ενστάσεις συμπληρώνονται σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος V της αρ. 261611/2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ 406Β), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και υποβάλλονται στη Δ/νση Βιολογικής Γεωργίας, Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ & Ιδιότυπων και Παραδοσιακών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αχαρνών 29, ΤΚ 104 39 Αθήνα, εντός της παραπάνω προθεσμίας.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση η \”Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης\” πρέπει να αναγνωριστεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη λόγω των ιδιαιτεροτήτων του Κρητικού αυτού προιόντος οι οποίες βασίζονται στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης.

Η Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης χαρακτηρίζεται απο το ιδιαίτερο ανοιχτό χρώμα της, την υψηλή περικεκτικότητα σε σάκχαρα και την χαμηλή υγρασία.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι η ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα φτάνει στο 75%, ενώ η μέγιστη υγρασία ανέρχεται στο 16%.

Παράλληλα στο αίτημα γίνεται και εκτενής αναφορά στην φήμη της Κρητικής σταφίδας αλλά και στην μακραίωνη ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί.

Δείτε εδώ το αίτημα προς την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook