Σε μια ένδειξη καλής θέλησης εν όψει των επαφών με την τρόικα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα καταργηθούν όλες οι αμοιβόμενες επιτροπές και ειδικές γραμματείες των υπουργείων. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι μπορεί να περικόψει δαπάνες, χωρίς να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που αποτελεί κεντρικό σημείο στην διαπραγμάτευση που θα κάνει σε επόμενο στάδιο με τους δανειστές.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, συνοδεύθηκε από δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για σφιχτό χρονοδιάγραμμα 100 ημερών, στο πλαίσιο του οποίου θα προχωρήσει ένα πρώτο πρόγραμμα αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και προαναγγελία από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των προσλήψεων.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, είναι αβέβαιο εάν οι ενέργειες αυτές θα πείσουν την τρόικα. Δεδομένου, για παράδειγμα, ότι μπορεί στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για την κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών να αναφέρεται πως «εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό», στην πράξη όμως εκτιμάται πως η απόφαση αυτή δεν θα έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Κύκλοι των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζαν πως στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αμειβόμενες επιτροπές έχουν καταργηθεί ήδη. Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ο «Καλλικράτης», σε καμία από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν, δεν προβλέφθηκε αποζημίωση.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που είχε ανακοινωθεί το 2011 και στο οποίο αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «ήδη από το 2010 έχει υπάρξει σημαντική συγκράτηση του μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης ενός μεγάλου αριθμού επιδομάτων, ριζικής μείωσης στις αμειβόμενες επιτροπές, μείωση του υπερωριακού κόστους».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook