Μεγάλη διάκριση για τη χώρα μας και για το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί η εκλογή, για πρώτη φορά στα χρονικά από της ιδρύσεως της EUROTOX, η εκλογή του «δικού μας», Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδη Τσατσάκη, ως Προέδρου με εξαετή θητεία της σημαντικής αυτής επιστημονικής εταιρίας.

 Η EUROTOX είναι η Πανευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση Τοξικολογικών Εταιριών, που απαρτίζεται συνολικά από περίπου 10.000 μέλη. που προέρχονται από 50 χώρες, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

H EUROTOX στοχεύει στο να προωθήσει την τοξικολογία, τόσο επιστημονικά όσο και εκπαιδευτικά, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνει ετήσια επιστημονικά συνέδρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια, καθώς και μεταπτυχιακά μαθήματα.

Καταφέρνει να εναρμονίσει ενεργά την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην τοξικολογία, έχοντας ιδρύσει το Ευρωπαϊκό Μητρώο των Διαπιστευμένων Τοξικολόγων «European Register of Toxicologists», το 1994.

Εξάλλου εκδίδεται υπό την επίβλεψη της το επίσημο Επιστημονικό Περιοδικό της, «Toxicology Letters» που προσφέρει έγκυρη πρόσβαση στους επιστήμονες για τις εξελίξεις στο χώρο της τοξικολογίας. Πρόκειται για ένα διεθνές περιοδικό που εκδίδεται από τον οίκο Elsevier και έχει μεγάλο επιστημονικό δείκτη εμβέλειας. Επιπλέον, η EUROTOX τιμά κάθε χρόνο έναν διακεκριμένο Ευρωπαίο τοξικολόγο με το Βραβείο Merit

Το 48ο Ετήσιο Συνέδριο της EUROTOX πραγματοποιήθηκε στο Waterfront Congress Centre, στη Στοκχόλμη, από την 17η έως την 20η Ιουνίου 2012 με θέμα «Ασφαλής Επιστήμη στην υπηρεσία της κοινωνίας». Σημαντικό μέρος των εργασιών του Συνεδρίου αφιερώθηκε σε τομείς της τοξικολογίας που αφορούν στην υγεία, στη φαρμακολογία, στην κλινική τοξικολογία και μεταξύ άλλων, στην εκτίμηση του κινδύνου επιβάρυνσης της περιβαλλοντικής και δημόσιας υγείας από την παρασκευή φαρμάκων καθώς και τις επιπτώσεις της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα, στον ανθρώπινο οργανισμό, σε επίπεδο οργάνων και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 1400 επιστήμονες από όλον τον κόσμο, ακαδημαϊκοί και συνεργάτες διεθνών κρατικών φορέων στο χώρο της υγείας, της εθνικής άμυνας, της δικαιοσύνης, της αγροτικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

Το εργαστήριο Τοξικολογίας αντιπροσώπευσε 10μελής ομάδα επιστημόνων του Καθηγητή Τοξικολογίας Αριστείδη Τσατσάκη με συνολικά 18 επιστημονικές εργασίες και με συμμετοχή σε όλα τα επιστημονικά συμπόσια, μεταξύ των οποίων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με διάφορους τομείς της επιστήμης της τοξικολογίας, μεταξύ των οποίων :

• Καρκίνος και φλεγμονές σχετιζόμενες με την έκθεση σε χημικές ουσίες.

• Ο ρόλος της ανοσοπαρακολούθησης στη χημική καρκινογένεση.

• Από την Νανοτοξικολογική έρευνα στην ασφαλή διαχείριση των νανο-υλικών.

• Συγκριτική στην αξιολόγηση ρίσκου: Προβλήματα ή δυνατότητες;

• Κλινική τοξικολογία: Μπορούν τα νέα στοιχεία στην επιδημιολογία και τους μηχανισμούς τοξικότητας να αλλάξουν την προσέγγισή μας σε βαριές δηλητηριάσεις;

• Φαρμακευτικά προϊόντα στο περιβάλλον: Περιστατικά εμφάνισης, επιδράσεις στην άγρια ζωή και τρόπος μείωσης των επιπέδων.

• Τοξικολογική σημαντικότητα της φαρμακογονιδιωματικής στην θεραπεία του καρκίνου.

Η επιστήμη της Τοξικολογίας έχει πλέον αναδειχθεί σε σπουδαίο παράγοντα με βασικό ρόλο σε θέματα μείζονος ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα, όπως αυτά της αντιμετώπισης του καρκίνου, τον ρόλο της νανοτοξικολογίας στην ασφαλή διαχείριση των νανοϋλικών, τη σπουδαιότητα της κλινικής τοξικολογίας αλλά και τη ορθή διαχείριση των φαρμάκων για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό, η εκλογή του Καθηγητή του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδη Τσατσάκη, στη θέση του Προέδρου της EUROTOX και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία με την οποία τον τίμησαν οι εκπρόσωποι των εθνικών εταιριών της κρατών μελών της οργάνωσης έναντι του συνυποψήφιου του και διεθνώς αναγνωρισμένου Φιλανδού καθηγητή και διευθυντή του Ινστιτούτου Επαγγελματικής και Δημόσιας Υγείας, αναμένεται να προωθήσει την επιστήμη της Τοξικολογίας και τις εφαρμογές της στην Ελλάδα.

 Ο Καθηγητής άλλωστε έχει «δοκιμαστεί» και η εκλογή του αυτή αποτελεί επιβράβευση για τις προσπάθειες του καθώς υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EUROTOX επί τετραετία μέχρι σήμερα. Η εκλογή αυτή όμως είναι επίσης σημαντική διότι συνέβαλε ουσιαστικά στην προβολή, σε επιστημονικό και κοινωνικό εν γένει επίπεδο, για άλλη μια φορά της χώρας μας και του Πανεπιστημίου Κρήτης που αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα άρτιο πανεπιστημιακό ίδρυμα με εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό και άξιους επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι επίσης Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας (Ε.Ε.Τ.) που ιδρύθηκε το έτος 1989 κατά τα τελευταία 11 χρόνια (έχει επανεκλεγεί 5 φορές). Το 1997, η Ελληνική Εταιρία Τοξικολογίας με δική του πρωτοβουλία, προσχώρησε στην EUROTOX και το 1998 στην IUTOX (Παγκόσμια Επιστημονική Ένωση Τοξικολογικών Εταιριών).

Το Εθνικό μητρώο των τοξικολόγων της Ε.Ε.Τ., έχει αναγνωριστεί και έχει γίνει αποδεκτό από την EUROTOX από το 2001. Σήμερα η Ελληνική Εταιρία Τοξικολογίας αριθμεί 60 μέλη, 10 από αυτά αναγνωρίζονται ως Ευρωπαϊκά Διαπιστευμένοι Τοξικολόγοι (ΕRΤ).

 Η εκλογή του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη χαιρετίστηκε από τους συναδέλφους του που τον συνεχάρησαν για την εκλογή του και να του ευχήθηκαν καλή δύναμη στην νέα αυτή πρόκληση. Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής κ Ιωάννης Παλλήκαρης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η εκλογή αυτή, αναμφισβήτητα είναι μια εξαιρετική και μοναδική διάκριση για εσένα και την ομάδα σου, αλλά κυρίως για το Πανεπιστήμιο μας και την Ιατρική Σχολή του, που για άλλη μια φορά αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Γίνεται δε, σημαντικότερη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου η χώρα δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα.»

Ομότιμοι του εξάλλου επιστήμονες από όλον τον κόσμο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο καθηγητής κ Τσατσακης θα αφήσει την προσωπική του σφραγίδα στην EUROTOX, προβάλλοντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook