Η στιγμή της αλήθειας έφτασε για τις πραγματικές διαθέσεις των ελεγκτών της Τρόικα, των οποίων οι επικεφαλής έχουν επιστρέψει πλέον ήδη από χθες στην Αθήνα. Αφού πρώτα ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 10.00 το πρωί, ο νέος («μισή ώρας» μόλις) υπουργός Οικονομικών θα κλειστεί στο γραφείο του στις 11.00 με την Τρόικα, για το τριήμερο «παζάρι» που θα διαρκέσει ως το Σάββατο.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση γνωριμίας αλλά και ένα καθοριστικό «στρες-τεστ» για την τύχη των διαβουλεύσεων για το νέο Μνημόνιο και την επόμενη δόση των δανείων.

Το πρώτο \”χτύπημα\” των ελεγκτών της Τρόικα αναμένεται να αφορά στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να μειωθεί, με βάση τις ως τώρα συμφωνίες, κατά 15.000 μέχρι το τέλος του 2012 και συνολικά κατά 150.000 έως το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προπαρασκευαστική σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, συμφώνησαν σε ένα «έξυπνο» -όπως το χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα – σχέδιο, για να τηρηθούν οι στόχοι μείωσης ως το 2015, χωρίς να εκδιωχθούν όμως εφέτος οι 15.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Το κρατούν όμως ακόμα επιμελώς κρυφό, προκειμένου να μη χάσουν το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων, στις διαπραγματεύσεις τους με την Τρόικα.

«Αχίλλειος πτέρνα» στην οποία θα στοχεύσουν όμως οι ελεγκτές θεωρείται και η υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων. Εκεί η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει συμφωνία για να χαλαρώσουν ή να αποσυρθούν ως αναποτελεσματικά πολλά από τα μέτρα και χαράτσια του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτελείο της κυβέρνησης θα τονίσει την ανάγκη ενός συμβιβασμού με τους πολίτες που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και να τους δώσει ανακούφιση καλώντας τους να πληρώσουν… ότι μπορούν. Όπως έχει αποκαλύψει το prοtothema.gr, θα προτείνει μια γενική ρύθμιση χρεών μέχρι και 60 δόσεις για όλους.

Το νέο στοιχείο είναι πως εξετάζει και θα προτείνει γενική επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης όλων των υπέρογκων φόρων που προκύπτουν από τα φετινά εκκαθαριστικά καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκατομμύρια φορολογούμενοι να μην προσέλθουν φέτος στις Εφορίες και τις τράπεζες για να πληρώσουν τους φόρους τους, επειδή αδυνατούν να τους εξοφλήσουν σε 2 ή 3 δόσεις το πολύ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Στη ρύθμιση που εξετάζεται δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι οφειλές από τους φόρους ακινήτων, δηλαδή το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του 2009, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011, για τις οποίες τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται ή πρόκειται να αποσταλούν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ταυτόχρονα με τα σημειώματα του φόρου εισοδήματος.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Θ. Θεοχάρης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», επεσήμανε ότι υπάρχει σκέψη όλες οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων να μπουν σε ένα πακέτο και να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που μελετώνται και θεωρείται το πλέον επικρατέστερο, προβλέπει κατ’ αρχήν την εξόφληση όλων των οφειλών που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου εκκαθάρισης.

Στις περιπτώσεις οφειλών που υπερβαίνουν ένα όριο θα προβλέπονται και επιπλέον δόσεις, οι οποίες θα είναι μηνιαίες και θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις έξι. Η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης πέραν των τριών διμήνων μπορεί να ισχύσει και για οφειλές χαμηλότερες του ορίου που θα τεθεί, ειδικά για φορολογούμενους που θα αποδεικνύεται ότι είναι σε προφανή οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν μόνο σε 3 διμηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους.

Η ρύθμιση για πληρωμή με πολλές δόσεις είναι πιθανό να επεκταθεί και στις οφειλές από φόρους ακινήτων παρελθόντων ετών, οι οποίες επιβαρύνουν ή πρόκειται να επιβαρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, ταυτόχρονα με τους φόρους για τα εισοδήματα του 2011.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook