Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε μια ωραία πρωϊα να μπλοκάρει απόφαση της κυβέρνησης το 2011 που επέτρεπε την πώληση βρεφικών γαλάτων στα σούπερ μάρκετ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με νεότερη προσωρινή του απόφαση δίνει και πάλι το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να πωλούν αποκλειστικά γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Οι αιτιάσεις των φαρμακοποιών περί κινδύνου των βρεφών από τα γάλατα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι από αφελείς έως ανόητες. Ισχυρίζονται οτι ο επιστήμων φαρμακοποιός μπορεί καλύτερα να συμβουλέψει το γονέα και να προφυλάξει το προϊόν από αλλοιώσεις του προϊόντος.

Ουδείς όμως αγνοεί το γεγονός οτι το προϊόν μπορεί να αλλοιωθεί, καθότι δεν είναι αποστειρωμένο, και μέσα στο φαρμακείο χωρίς να μπορεί ο φαρμακοποιός να ελέγξει το παραμικρό για την αλλοίωση.

Άν σκεφτούμε, δε, οτι υπάρχουν φαρμακεία που είναι απίστευτα βρώμικα και μέσα στη μούχλα και τη σκόνη, αναρωτιέται κανείς τι σκοπιμότητες υποκρύπτει η λαχτάρα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να σπεύσει να ζητήσει αποκλειστική διάθεση των γαλάτων.

Από την άλλη, το οικονομικό ζήτημα δεν είναι καθόλου αμελητέο. Ένα γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας στο φαρμακείο μπορεί να έχει μέχρι και πάνω από 2 ευρώ διαφορά στα 400 γραμμάρια από το σούπερ μάρκετ. Σκεπτόμενοι οτι ένα βρέφος δεν έχει επιλογή άλλης τροφής και ιδιαίτερα οι μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν, το παραπάνω κόστος καλείται να το σηκώσει ο καταναλωτής σε εποχές που δεν επιτρέπονται άδικα οικονομικά βάρη.

Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να καταλάβουν οτι δεν είναι πρωτίστως επιχειρηματίες αλλά δημόσιοι λειτουργοί με τεράστια συμβολή στην κοινωνία. Πρακτικές σαν αυτές με τα βρεφικά γάλατα έρχονται να προστεθούν στην ταλαιπωρία των ασθενών με τις απεργίες τους και δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για τον κλάδο τους.

Το κράτος, δε, καλείται να προστατεύσει τους καταναλωτές από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και πρακτικής μονωπωλίων ιδιαίτερα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Το γάλα των βρεφών δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανένα και αυτό πρέπει οι φαρμακοποιοί να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Μανόλης Μπουχαλάκης
Εκπαιδευτικός – Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook