Από νωρίς το πρωί τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στην Ιαπωνία που χτυπήθηκε από σεισμό 8,9 Ρίχτερ αλλά και στο τσουνάμι που προκλήθηκε και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε το πρωί (μεσημέρι τοπική ώρα) τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας έχουν φτάσει επισήμως τους 60 και οι αγνοούμενοι τους 56, ωστόσο το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε πως επτά ώρες μετά το σεισμό έχουν καταγραφεί 90 νεκροί. 

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι 200-300 πτώματα εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι, στη νομαρχία Μιγιάτζι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Το Jiji μετέδωσε επίσης ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 23 μαθητών, μετά το πέρασμα του παλιρροϊκού κύματος που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο λιμάνι Οφουνάτο, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Γιγαντιαία κύματα απειλούν σχεδόν ολόκληρο τον Ειρηνικό. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα, τα οποία φτάνουν και ξεπερνούν σε περιπτώσεις τα δέκα μέτρα, είναι ψηλότερα και από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού!

\"\"

Ο συναγερμός κηρύχθηκε για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός του Καναδά και των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης το Μεξικό, καθώς και χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής που έχουν ακτές στον Ειρηνικό. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Χαβάη και τις ακτές της Βόρειας Αμερικής -από την Αλάσκα ως την Καλιφόρνια, αλλά και για τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον.

Στην ανατολική Κίνα, στην Ταϊβάν και στη Χαβάη οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλίες. Το πρώτο κύμα τσουνάμι αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 3 π.μ τοπική ώρα. Μεταξύ των χωρών όπου η προειδοποίηση για τσουνάμι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ είναι οι: Ρωσία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φίτζι, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Χιλή, Ισημερινός, Κολομβία και Περού. Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, όπου αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, έχει πλέον αρθεί. Το ίδιο συνέβη και με τη νήσο Γκουάμ.

 
Ο κόσμος έχει ήδη απομακρυνθεί από τις παραλίες και οι ένοικοι των ξενοδοχείων μεταφέρονται σε δωμάτια υψηλότερων ορόφων, ενώ στις γεινοτικές Βόρειες Μαριάννες όλοι οι ένοικοι ξενοδοχείων κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους πρώτους ορόφους των κτιρίων.

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται, ανάμεσά τους και παιδιά, και σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, ενώ το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε πως αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή. 

Αγνοείται επίσης η τύχη των επιβατών ενός επιβατικού τρένου στη νομαρχία του Μιγιάγκι. Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «σημαντικές ζημιές», ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στην περιφέρεια του Μιγιάγκι, την περισσότερο πληγείσα ζώνη.

Το μέγεθος του σεισμού συνεχώς αναθεωρείται προς τα πάνω: Αρχικά εκτιμήθηκε στα 7,9 Ρίχτερ, μετά ανακοινώθηκε ότι ήταν 8,8 και τελικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε το μέγεθος στους 8,9 βαθμούς. Επληξε τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία με επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός, ο οποίος ήταν πολύ μεγάλος και σε χρονική διάρκεια, έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.  

Δίνη καταπίνει πλοίο…

Οι εικόνες που καταγράφουν από το πρωί τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και τα τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο συγκλονίζουν και τον πιο απαθή θεατή. Εκτός από όσα σάρωσε στην στεριά το τσουνάμι κατάπιε και πλοία μεσοπέλαγα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook