Δεν περιμένουν κάποιο ισχυρό αντίκτυπο από την μείωση του επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% οι αναλυτές, ενώ αναμένεται νέο \’ψαλίδι\’ στο 0,5% μέχρι το φθινόπωρο.

\’Εκπληξη αποτέλεσε ωστόσο η μείωση του επιτοκίου των καταθέσεων από 0,25% στο 0%. Επιπλέον, οι αναλυτές θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα υποχρεωθεί λόγω της δυσμενούς συγκυρίας να προχωρήσει άμεσα σε εκ νέου τεράστια παρέμβαση, πιθανότατα στο ζήτημα της ρευστότητας, παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi ότι δεν επεξεργάζεται τέτοιου είδους σχέδια.

Ο Joerg Kraemer της Commerzbank σχολίασε την απρόσμενη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 0%. Αυτή σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση στο επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μ.β., τονίζει, δεν θα βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεση της.

Επιπλέον, ο Kraemer θεωρεί ότι παρόλο που ο Draghi δεν ανακοίνωσε μη καθιερωμένα μέτρα, αναμένεται περαιτέρω χαλάρωση των κανονισμών στα collateral και πιθανότατα νέες μακροπρόθεσμες παροχές ρευστότητας, ενά η κρίση κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες.

Κατά τ\’άλλα, πολύ σωστή ήταν η παρατήρηση του Draghi για τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ότι δηλαδή δείχνουν πόσο πολύ η ΕΚΤ έχει πλησιάσει την κατεύθυνση των πολιτικών.

Από την πλευρά του ο Martin Van Vliet της ING αναφέρει ότι \’\’έχουμε την εντύπωση ότι η ΕΚΤ νιώθει ότι έχει κάνει αρκετά μέχρι εδώ και ότι εναπόκειται ξανά στους ηγέτες της Ευρωζώνης να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στην επίλυση της κρίσης χρέους\’\’.

\”Τελικά\’\’, συνεχίζει, \’\’έχουμε μια μείωση κατά 25 μ.β. στο επιτόκιο δανεισμού, μια αρκετά πειραματική κίνηση στο επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν, εν μέρει με στόχο την αποθάρρυνση των τραπεζών να \’ξεφορτώνουν\’ χρήμα στην ΕΚΤ, αλλα΄κανένα σημάδι για νέα μη συμβατικά μέτρα\’\’.

\”Με μια κουβέντα: αρκετά ώστε να μην προκαλούν απογοήτευση\’\’.

Για τον Julian Callow της Barclays, \’\’με το επιτόκιο καταθέσεων πλέον στο μηδέν, δημιουργέιται το ερώτημα εάν το επιτόκιο δανεισμού θα μειωθεί κι άλλο – ειδικά εφόσον κατά την άποψη μας η ΕΚΤ έχει πιθανόν υπερεκτιμήσει τη μείωση του δομικού πληθωρισμού κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες\’\’.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook