Η δικαιοσύνη για την ιρλανδική Ματωμένη Κυριακή άργησε -και θα αργήσει κι άλλο- αλλά έρχεται: Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει ποινική έρευνα για το εάν οι Βρετανοί στρατιώτες που ενεπλάκησαν στη σφαγή της Ματωμένης Κυριακής στο Ντέρι το 1972 είναι ένοχοι για ανθρωποκτονία. Ωστόσο, επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό της, η αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας ανέφερε πως δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσει η έρευνα.

Οι συγγενείς των 13 θυμάτων της 30ής Ιανουρίου 1972 περίμεναν την έναρξη της ποινικής έρευνας από το 2010, οπότε και η μεγαλύτερη, σε διάρκεια, βρετανική προκαταρκτική έρευνα είχε καταλήξει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν όντως στρέψει τα όπλα σε άοπλους διαδηλωτές.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βορείου Ιρλανδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η απόφαση για άνοιγμα ποινικής έρευνας ελήφθη μετά από διαβούλευση με τις εισαγγελικές αρχές για το εάν μπορούσε να ξεκινήσει ποινική έρευνα βάσει των στοιχείων που συλλέχθηκαν μέχρι το 2010.

Ωστόσο, η αστυνομία ανέφερε ότι «δεν είναι διαθέσιμη η απαραίτητη εξειδίκευση για τη διενέργεια έρευνας τέτοιας έκτασης, και έτσι έχουμε δίλημμα όσον αφορά τις προτεραιότητες».

«Οι εξειδικευμένοι πόροι που απαιτούνται απλώς δεν είναι διαθέσιμοι προς το παρόν για το άνοιγμα μία έρευνας τέτοιου μεγέθους και διάρκειας» ανέφερε ο διοικητής της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την έρευνα θα χρειαστούν 30 ερευνητές που θα ασχολούνταν μόνο με την υπόθεση για περίπου τέσσερα χρόνια.

 

in.gr