Η σκληρή επίθεση που δέχτηκε χθες από την Τρόικα ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας, πριν καν περάσει μισή ώρα αφότου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως υπουργός Οικονομικών, ήταν μόλις η αρχή. Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ασυγκίνητοι από το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά τον τελευταίο έλεγχο βρίσκουν μπροστά τους μια νέα κυβέρνηση. Ήταν όμως και αγανακτισμένοι επειδή σχεδόν όλα τα μέτρα του ελληνικού Προγράμματος είχαν εγκαταλειφθεί.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε το μήνυμα πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητά επαναδιαπραγμάτευση, αν δεν βάλει πρώτα σε μια τάξη την κατάσταση, μαζεύοντας έσοδα ή κόβοντας δαπάνες στο β΄εξάμηνο του 2012.  Οι Τροϊκανοί επιχειρούν έτσι να ακυρώσουν κάθε διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης, αν και ο κ. Στουρνάρας τους προειδοποιεί ότι αν δεν φανούν διαλλακτικοί απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης και μπορεί να προκύψουν εκλογές ξανά.

Η συνέχεια του «ματς» θα δοθεί τη Δευτέρα, όταν οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα «προβοκάρουν» τον έλληνα υπουργό Οικονομικών στο πρώτο του τετ-α-τετ με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Γιούρογκρουπ, εκθέτοντας «με το νι και με το σίγμα» τι έχει πάει στραβά και πού βρίσκεται το ελληνικό Πρόγραμμα.

Νωρίτερα όμως, και συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι, κλιμάκιο της Τρόικας θα επισκεφτεί τον Γιώργο Μαυραγάνη για το επίμαχο ζήτημα των αλλαγών στη φορολογία.

Οι ελεγκτές ξέκοψαν από την πρώτη στιγμή ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε κάθε επίπεδο και θα απαιτηθούν και νέα μέτρα εφέτος επειδή:

– η «μαύρη  τρύπα» στα έσοδα το α΄εξάμηνο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ,

–  τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες αυξάνονται αλματωδώς. Από 5,8 δισ. που τα άφησαν το Μάρτιο αυξήθηκαν σε 6,3 τον Απρίλιο, σε 6,8 δισ. το Μάιο και σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 7 δισ. τον Ιούνιο, επειδή το δημόσιο πληρώνει σχεδόν αποκλειστικά πλέον μόνο μισθούς και συντάξεις.

–  από όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έπρεπε να είχαν ψηφιστεί και εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο, καμία δεν ολοκληρώθηκε, ούτε καν ο διορισμός «υπερκομματικού» Γενικού Γραμματέα φορολογικών εσόδων στο υπουργείο ή ο έλεγχος στα «πόθεν έσχες» 200 εφοριακών (Σ.Σ: αν και χθες μόλις συνελήφθη άλλος ένας με την κατηγορία της διαφθοράς).

Την διάλυση του Κράτους αποκαλύπτουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία δείχνουν  ότι το δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει ούτε τους φόρους που τα δικαστήρια επιδικάζουν.

Καταρρέει δηλαδή ουσιαστικά ο «μύθος» πως …τα δικαστήρια φταίνε που δεν εισπράττει φόρους το δημόσιο επειδή απαλλάσσουν τους φοροφυγάδες, αφού τα τελευταία χρόνια μετά από δίκες επιδικάστηκαν φόροι 13,2 δισ.  αλλά το δημόσιο εισέπραξε μόλις τα 630 εκατ. ευρώ. Ενώ δηλαδή το Δημόσιο προεισπράττει το 50% της απαίτησής του, για να επιτρέψει σε κάποιον να προσφύγει στο δικαστήριο αν διαφωνεί με το φόρο που καλείται να πληρώσει, τελικά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν να βάλουν στα κρατικά ταμεία μόνο το 4,77%!

Το γεγονός ότι το δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει αυτά τα λεφτά είναι ένα αρνητικό σημείο για την Τρόικα, η οποία δείχνει κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση επιπλέον για:

– Ιδιωτικοποιήσεις. Στον αέρα παραμένουν συνολικά 28 αποκρατικοποιήσεις.

-Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Στα χαρτιά έμεινε και πάλι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί ως τον Ιούνιο νόμος που να καταργεί όλες τις εξαιρέσεις, αλλά και να ανοίγει τουλάχιστον 30 επαγγέλματα: βενζινάδικα, περίπτερα, καπνοπωλεία, κυλικεία, χρηματιστηριακές εταιρείες, , ιδιωτικά ΚΤΕΟ, φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών, λιμενεργάτες, ενεργειακοί επιθεωρητές, τουριστικά γραφεία, αγροτικά επαγγέλματα, εφημεριδοπώλες, πρακτορεία Τύπου, παιδικές κατασκηνώσεις και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Από την αξιολόγηση της Τρόικα αλλά και το μείγμα πολιτικής που θα περιγράφεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα γίνουν σήμερα, θα εξαρτηθεί και το αν θα λάβει τελικώς η χώρα μας τη επόμενη δόση του νέου δανείου προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 8 δισ. τα οποία λήγουν και πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook