Στο στόχαστρο της Εποπτικής Αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος μπαίνουν τα ανασφάλιστα Ι.Χ., σε μια προσπάθεια να εισπραχθούν χρήματα από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχουν σταλεί ειδοποιητήρια σε περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει τα ασφάλιστρα του οχήματός τους, με το… ανάλογο πρόστιμο φυσικά (250 ευρώ).

Εφόσον, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δεν καταβάλλει το συγκεκριμένο ποσό, τότε θα ακολουθεί δεύτερη… λυπητερή η οποία θα ανέρχεται σε 500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας των πινακίδων κυκλοφορίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι καταβάλλουν το αρχικό πρόστιμο, θα πρέπει εντός 20 ημερών να προσκομίσουν την απόδειξη πληρωμής της κλήσης αλλά και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ωστόσο στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αποδοτικότητα του μέτρου ενώ παράλληλα διατύπωσαν και τις έντονες αμφιβολίες τους για την αποστολή express των προστίμων σε 1 εκατ. κατόχους οχημάτων μέσα σε 20 μέρες.

Πάντως από τα 2 εκατ. και πλέον ανασφάλιστα οχήματα τα στελέχη της εποπτικής αρχής μετά το “ξεκαθάρισμα” που έκαναν ανακάλυψαν πως τα 750.000 αφορούν κρατικά οχήματα ενώ περίπου σε 350.000 ΙΧ έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Αλλαγές στα σήματα κυκλοφορίας

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ημερησία” καταργούνται τα αυτοκόλλητα που τοποθετούνταν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων ή στις μοτοσικλέτες και πλέον οι ιδιοκτήτες όλων των τύπων οχημάτων θα καταβάλουν το αντίτιμο μόνο στις τράπεζες.

Το κόστος αποστολής των ειδοποιητηρίων αλλά και των αυτοκόλλητων σημάτων κοστίζει στο κράτος 80 εκατομμύρια ευρώ και το τωρινό σύστημα έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλά κρούσματα παράνομης τοποθέτησης αυτοκόλλητου σήματος σε οχήματα που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή καθώς κάποιος που διαθέτει δύο ή περισσότερα ΙΧ φρόντιζε να καταβάλει τα τέλη στο όχημα που είχε το μικρότερο κινητήρα ή τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Στη συνέχεια μετά από 10 ή 20 μέρες πήγαινε στην εφορία προσκομίζοντας την απόδειξη καταβολής των Τελών του ΙΧ του με την αιτιολογία πως καταστράφηκε το παρμπρίζ όπου είχε βάλει το αυτοκόλλητο και έπαιρνε καινούργιο μόνο με 3 ευρω και το έβαζε στο όχημα που δεν είχε πληρώσει τα τέλη!

Το νέο σύστημα για να πάρουμε τα Τέλη Κυκλοφορίας θα είναι απλό και όπως αναφέρει η “Ημερησία” οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα πηγαίνουν στην τράπεζα με τη φορολογική τους δήλωση αλλά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους ώστε οι υπάλληλοι να μη χρειάζεται να βεβαιώσουν ούτε τους φορολογήσιμους ίππους αν πρόκειται για παλιό ΙΧ ούτε τις εκπομπές ρύπων αν είναι καινούργιο.

Έτσι θα βάλουν τέλος και στις ουρές χιλιομέτρων που παρατηρούνται στις εφορίες τις τελευταίες μέρες διάθεσης των τελών καθώς οι ιδιοκτήτες θα μπορούν πληρώσουν είτε μέσω πιστωτικής είτε μέσω e-banking. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο κάτοχος έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον κυβισμό του οχήματος του τότε θα εμπλέκεται η εφορία που θα “μπλοκάρει” την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.