Τη μείωση των τιμών στα φάρμακα εξετάζει και πάλι η  ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια ύστατη προσπάθεια για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στελέχη του  υπουργείου Υγείας αναζητούν νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων με απώτερο στόχο τη χαμηλότερη δυνατή τιμή των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Κατά πληροφορίες, το μοντέλο της Αυστρίας συγκεντρώνει την μέχρι τώρα καλύτερη… βαθμολογία.  Η κεντροευρωπαϊκή χώρα διαθέτει «επιθετικό» σύστημα τιμολόγησης των αντίγραφων (γενόσημων) φαρμάκων  βάσει του οποίου η τιμή των τριών πρώτων γενόσημων   που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας διαμορφώνεται στο 40% της αξίας  του πρωτοτύπου, ενώ για τα επόμενα τρία σκευάσματα της λίστας η τιμή μειώνεται  στο 30%. Αυτός ο τρόπος τιμολόγησης πιέζει όλες τις τιμές των φαρμάκων προς τα κάτω και δημιουργεί εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά  γενόσημων και πρωτότυπων.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα η τιμή ενός φαρμάκου διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, η τιμή των αντίγραφων φαρμάκων που κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας κυμαινόταν μέχρι πρότινος στην ίδια τιμή με εκείνη των πρωτότυπων φαρμάκων, ακόμη κι όταν αυτά έχαναν την πατέντα τους και συνακόλουθα την εμπορική προστασία τους.

Πως αποτυπώθηκε η  φαρμακευτική δαπάνη στις εκθέσεις της τρόικας

Το μέτρο φαίνεται πως είναι μονόδρομος δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζει η δαπάνη για τα φάρμακα το τρέχον έτος, όπως  αυτή αποτυπώθηκε στις εκθέσεις που συνέταξε το χαμηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία με τα οποία θα καταφθάσουν σήμερα το μεσημέρι στην Αριστοτέλους οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, δείχνουν ότι η μέση μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει σταθερά από την αρχή του έτους  το ορισθέν ποσό των 240 εκατ. ευρώ, κάτι που εκτινάσσει εκτός προϋπολογισμού και την ετήσια κλειστή δαπάνη των 2, 88 δισ ευρώ για φάρμακα.

Μάλιστα, το ποσό της υπέρβασης –προσδιορίζεται στα 105 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του έτους-  το χρεώνονται βάσει του μνημονίου οι φαρμακευτικές εταιρίες, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το αίτημα του υπουργείου Υγείας για επιστροφή των χρημάτων (claw back ) φαίνεται πως θα πέσει στο κενό. «Σε όσους σου χρωστάνε δεν δίνεις λεφτά» ήταν η απάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναφορικά με την επιστροφή χρημάτων. Σημειωτέον ότι ο ΣΦΕΕ διεκδικεί ποσά ύψους 1, 5 δις ευρώ από φάρμακα στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ από το 2011 και εξής.

Εφαρμόζουν άρον άρον τώρα τα μέτρα του μνημονίου

Τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Υγείας η νέα ηγεσία σε συνεργασία και με τους προηγούμενους γενικούς γραμματείς -που είχαν το Know How στα θέματα της τρόικας-  προσπαθεί να οριοθετήσει τα μείζονα ζητήματα του χώρου, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν άμεσα όλα τα μέτρα που περιέχονταν στον εφαρμοστικό νόμο και στοχεύουν στην δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης –και τα οποία κατ’  ουσίαν είτε δεν εφαρμόζονταν καθόλου είτε μερικώς.

Έτσι, επιταχύνονται οι ρυθμοί για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία –και όχι με βάση την εμπορική ονομασία του φαρμάκου- μέτρο που ενώ ήταν καθοριστικό κατά τους δανειστές για το πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης, ίσχυσε υποχρεωτικά για… λίγο τον περασμένο Απρίλιο και μετά πήρε αναβολή.

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία ίσχυσε για δέκα φαρμακευτικές ουσίες, ενώ οι μνημονιακές δεσμεύσεις αναφέρουν ρητά συνταγογράφηση με βάση την ουσία για όλες τις δραστικές ουσίες.  Οι τωρινές εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αυξάνουν τον αριθμό των δραστικών ουσιών από 10 σε 50, επικαλούμενες ότι είναι αναγκαία η ήπια εφαρμογή του μέτρου, δεδομένων και των έντονων αντιδράσεων που καταγράφονται από τον ιατρικό κόσμο.

 

protothema.gr