Το μήνυμα ότι «η πτώση του καθεστώτος Ασαντ είναι αναπόφευκτη» απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης των Φίλων του Συριακού Λαού στο Παρίσι, όπου συμμετέχουν οι δυτικές χώρες, τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και δεκάδες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, όχι όμως η Ρωσία και η Κίνα. Ο Φρ.Ολάντ απευθύνθηκε στους απώντες, λέγοντας: «Στο σημείο αυτό δεν τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση ότι η συριακή κρίση έχει μεταβληθεί σε απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια».

Στη διάρκεια της Διάσκεψης θα αναζητηθούν τρόποι για την άσκηση πίεσης επί της Δαμασκού και της Μόσχας για να αποδεχθούν την επιλογή της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η διάσκεψη διεξάγεται σε ένα πλαίσιο ισχυρών αντιδικιών και διαφωνιών, τόσο ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη Ρωσία και την Κίνα να μην συμμετέχουν και να αρνούνται τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, όσο και ανάμεσα στις συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης που δεν κατορθώνει να ενωθεί.

Η κρίση στη Συρία έχει μεταβληθεί «σε απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος «σε εκείνους που δεν είναι εδώ», δηλαδή την παραδοσιακή σύμμαχο της Δαμασκού, τη Ρωσία, η οποία μποϊκοτάρει, μαζί με την Κίνα, τη διεθνή διάσκεψη στο όνομα «της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τη Διάσκεψη των Φίλων του Συριακού Λαού να αναλάβει «πέντε δεσμεύσεις», ανάμεσά τους «την απόρριψη της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα», «την πραγματική και αποτελεσματική εφαρμογή» των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων, «την ενίσχυση της υποστήριξης προς την συριακή αντιπολίτευση με τον εφοδιασμό της με μέσα επικοινωνίας».

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πώς θεωρεί ότι το θέμα της εξορίας του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει τεθεί, αλλά πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας δεν μπορεί να γίνει δεκτός από μία μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία, η Γαλλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι ένα θέμα προς διαχείριση», είπε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η διάσκεψη σημαίνει ότι αυξάνεται η διεθνής πίεση επί της Δαμασκού, αφού «περισσότερες από 110 χώρες υποστηρίζουν τη συριακή αντίσταση» και κατέληξε: «Ο Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να φύγει, είναι δολοφόνος, πρέπει να φύγει».

 

in.gr