"Μάθημα" για την κρίση έδωσε με άρθρο του στην ηλεκτρονική μορφή της Νew York Times  ο νομπελίστας Οικονομολόγος Π.Κρούγκμαν, αθωώνοντας κατ'ουσίαν την Ελλάδα για την κακή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παρουσιάζοντας το χρονικό της «ευρωπαϊκής κρίσης», εκτιμά ότι «παρά το γεγονός ότι η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα, η χώρα δεν αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όσον αφορά τα αίτια της κρίσης, τα οποία στην Ελλάδα είναι σχετικά απλά και έχουν ως εξής: η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα, είπε ψέματα για τη συμπεριφορά της αυτή και αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών».

Στην ανάλυσή του αναφέρει ότι το νόμισμα της Ευρώπης ήταν από την αρχή καταδικασμένο και οτι σοβαρή στρέβλωση αποτελεί η μη δημοσιονομική ενότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την έκβαση της κρίσης κάνει λόγο για «τέσσερα πιθανά σενάρια», σημειώνοντας ότι τα «τρία εξ αυτών είναι δυσοίωνα». Όπως επισημαίνει, είναι στο «χέρι των ισχυρών της Ευρώπης» να λάβουν απόφαση για το τι είδους μέλλον επιθυμούν για τη Γηραιά Ήπειρο και για το αν τελικά θα επιλέξουν το τέταρτο, αισιόδοξο σενάριο, αυτό της αναβίωσης του ευρωπαϊσμού, του οράματος δηλαδή δημιουργίας της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας».

Τα άλλα τρία σενάρια που αναφέρει είναι: α) η υιοθέτηση αυστηρών μέτρων λιτότητας κατά το πρότυπο των χωρών της Βαλτικής - λύση που έχει επιλέξει η Ευρώπη, μέχρι στιγμής και η οποία κρίνεται από τον αρθρογράφο ανεπαρκής. β) η αναδιάρθρωση των χρεών, με τον αρθρογράφο να σχολιάζει ότι δυσκολεύεται να σκεφτεί πως η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία θα αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη. και γ) η χρεοκοπία κατά το πρότυπο της Αργεντινής, λύση που ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εφαρμόσιμη στην περίπτωση των χωρών της Ευρωζώνης λόγω του ενιαίου νομίσματος.