Τους 1000 νεκρούς αναμένεται να ξεπεράσει ο τραγικός απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι, αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας αναφέρει ότι περισσότερα από 1.800 σπίτια έχουν καταστραφεί. Επιπλέον, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo έκανε λόγο νωρίτερα για 88.000 αγνοούμενους.

Ο ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών και το τσουνάμι που έπληξαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο.

Σχεδόν δώδεκα ώρες μετά από το σεισμό, οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 330 νεκρούς, 531 αγνοούμενους και 627 τραυματίες. Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι η σεισμική δόνηση έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων, ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται στους 80.000.


Προς το παρόν, τα κυριότερα στοιχεία είναι τα εξής:

- Από 200 έως 300 κάτοικοι της Σεντάι βρέθηκαν νεκροί σε παραλία. Περίπου 1.200 κατοικίες στην περιοχή έχουν πληγεί από ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με την αστυνομία.

- Ένα φράγμα έσπασε στην περιοχή της Φουκουσίμα, παρασύροντας σπίτια, ενώ αρκετοί κάτοικοι αγνοούνται.

- Ένα πλοίο μιας ναυπηγικής εταιρείας του λιμανιού Ισινομάκι με περίπου εκατό ανθρώπους, παρασύρθηκε από το τσουνάμι στο νομό Μιγιάγκι.

-Δύο τρένα, τα οποία μεταφέρουν άγνωστο αριθμό επιβατών, αγνοούνται. Το ένα χάθηκε στην περιοχή Μιγιάγκι και το άλλο στην Ιβάτε.

-Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.

-Έξι χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους γύρω από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι, καθώς η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 έχει αρχίσει να αυξάνεται, με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας.

-Στο κέντρο του Τόκιο, η οροφή ενός κτιρίου κατέρρευσε την ώρα που 600 φοιτητές παρακολουθούσαν μια τελετή αποφοίτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

- Τουλάχιστον έξι πυρκαγιές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα και 80 στις πληγείσες περιοχές.

- 4,4 εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στα βορειοανατολικά.

- Εκτεταμένα προβλήματα έχουν προκληθεί στην σιδηροδρομική, οδική και εναέρια κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

- Ο αεροδιάδρομος της Σεντάι είχε πλημμυρίσει.

- Η βάση των δυνάμεων αυτοάμυνας της Μιτσουσίμα, που βρίσκεται κοντά στη Σεντάι, έχει σχεδόν βυθιστεί


ΟΗΕ

Παράλληλα και ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να αποστείλει σωστικά συνεργεία στην Ιαπωνία.

«Εξήντα οκτώ διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης από περισσότερες από 46 χώρες είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ιαπωνία αν το ζητήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Ελίζαμπεθ Μπιρς.

Τέλος οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι μετά το σεισμό στην Ιαπωνία.

Οι αρχές πολιτικής άμυνας των Φιλιππίνων, οι οποίες είχαν εκδώσει την προειδοποίηση για τσουνάμι, ήραν τον συναγερμό μετά τα πρώτα κύματα που έφτασαν στις ακτές των Φιλιππινών, τα οποία ήταν μικρού ύψους, σύμφωνα με την προεδρία της χώρας.


ΑΠΕ