Τουλάχιστον 1.400 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί μέχρι αυτή την ώρα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές χθες από την ισχυρή σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα.

Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας και τουλάχιστον 613 άνθρωποι χάθηκαν σε διάφορες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και οι 200 σοροί που βρέθηκαν στην παραλία του Σεντάι, στη βορειοανατολική επαρχία του Μιγιάγκι, έπειτα από την επέλαση του ύψους 10μ παλιρροϊκού κύματος που ακολούθησε τη σεισμική δόνηση.
Στους 1.128 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, ενώ 784 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η αστυνομία στις 11.30, τοπική ώρα (04.30, ώρα Ελλάδος).

«Είναι ο πιο σημαντικός σεισμός από την περίοδο Μέιτζι (1868-1912)» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν εξάλλου και μετά την κύρια δόνηση των 8,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό Ινστιτούτο(USGS).

Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 21.00, χθες, ώρα Ελλάδος στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Παράλληλα, σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, και τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, 3.400 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Στις περιοχές αυτές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας, ενώ συναγερμός για τσουνάμι διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια.


Δείτε εδώ συλλογή από βίντεο με τον πανικό που επικράτησε την ώρα του σεισμού και τις εκτεταμένες καταστροφές από το τσουνάμι που ακολούθησε

http://www.guardian.co.uk/