Οικονομικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων συγκλονίζει τις τελευταίες εβδομάδες το Βατικανό μετά από την αποκάλυψη ότι η Τράπεζα του Βατικανού χρησιμοποιούσε… ανίερες οικονομικές πρακτικές και ξέπλυμα χρήματος. Ο επικεφαλής της Τράπεζας, Ettore Gotti Tedeschi, έχει ήδη εκδιωχθεί.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, οι αρχές του ιερού κρατιδίου φοβούνται αποκαλύψεις- χιονοστιβάδα ενώ ο ίδιος ο πρώην τραπεζίτης έχει δηλώσει ότι φοβάται για τη ζωή του.

Πίσω από αυτό το οικονομικό σκάνδαλο ωστόσο, ο Economist «οσμίζεται» άρωμα διαδοχής.

Ανάμεσα στις χιλιάδες γραμμές που γράφονται στον ιταλικό -και όχι μόνον- Τύπο, διακρίνεται μια έντονη και επονείδιστη διαμάχη για να καθοριστεί όχι μόνο ο επόμενος διάδοχος του Ποντίφικα αλλά και αυτή η φύση των νέων εξουσιών του.

Και η διαμάχη βεβαίως επικεντρώνεται στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς του ιερού κρατιδίου. Το Ινστιτούτο Έργων της Θρησκείας, όπως είναι το επίσημο όνομα της Κεντρικής Τράπεζας του Βατικανού, φυσικά είναι βαθύτατα μπλεγμένο στην όλη διαμάχη.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Στα 1980, η Τράπεζα είχε κατηγορηθεί για χρηματο-οικονομικές απάτες αλλά και είχε ενοχοποιηθεί -χωρίς όμως αδιάσειστα τεκμήρια- για το μυστηριώδη θάνατο του τότε Κεντρικού Τραπεζίτη της Ιταλίας, Roberto Calvi.

Στις έρευνες έχει πλέον εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ εξετάζεται η υπαγωγή της Κεντρικής Τράπεζας του Βατικανού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ένωσης για το τραπεζικό σύστημα.

Και οι ανακρίσεις συνεχίζονται….

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook