Τις 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο φθάνει η ραδιενέργεια σε ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο της Tepco. Επεκτάθηκε η ζώνη εκκένωσης στα 10 χλμ. «Δεν απειλείται» η δημόσια υγεία προς το παρόν.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι απώλεσε την δυνατότητα να ελέγχει την πίεση στους αντιδραστήρες σε ένα δεύτερο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά το σεισμό 8,9 βαθμών στη χώρα.

Η πίεση είναι σταθερή στο εσωτερικό των αντιδραστήρων αλλά αυξάνεται στα συστήματα ψύξης και ελέγχου, δήλωσε εκπρόσωπός της. Πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει προς το παρόν εάν θα χρειαστεί κάποια επέμβαση για την ελάττωση της πίεσης-που θα σήμαινε την έκλυση ραδιενέργειας.

Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo νωρίς το Σάββατο επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης -με κέντρο το εργοστάσιο- στα 10 χιλιόμετρα από τα 3, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Τον αντιδραστήρα εκμεταλλεύεται η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) και αυτός τροφοδοτεί, εν μέρει, την πρωτεύουσα. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χλμ. βόρεια του Τόκιο.

Υπάρχουν φόβοι ότι έχει διαφύγει μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας από το εργοστάσιο λόγω της υψηλής πίεσης στον υπερθερμαινόμενο αντιδραστήρα, καθώς η σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του ίδιου του αντιδραστήρα προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης του.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι το επίπεδο της ραδιενέργειες στο εξωτερικό του εργοστασίου, που είναι οκταπλάσιο του κανονικού, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία προς το παρόν.

Ο στρατός των ΗΠΑ δεν παρέδωσε ψυκτική ουσία για χρήση σε Ιαπωνικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον είχε πει νωρίτερα ότι «στοιχεία» της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ παρέδωσαν «ποσότητα μιας πολύ σημαντικής ψυκτικής ουσίας» σε Ιαπωνικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο όπου σημειώθηκε υπερθέρμανση αντιδραστήρα λόγω του σεισμού των 8,9 βαθμών.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει πως στην Κλίντον μεταφέρθηκε ότι η Ιαπωνία ζήτησε το υλικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να το δώσουν και επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη-η οποία όμως δεν προχώρησε. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έκανε την δημόσια σχετική τοποθέτησή της πριν ενημερωθεί σχετικά, πρόσθεσε.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι τελικά η Ιαπωνική κυβέρνηση χειρίστηκε την κατάσταση μόνη της», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τουΑΠΕ