Πρώτη δημοσίευση: 15:24

Σε 12 χρόνια και 3 μήνες φυλάκισης, καταδικάστηκε ο 58χρονος υπάλληλος των ΕΛΤΑ, ο οποίος φαίνεται δεν έπεισε το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου, ότι δεχόταν εκβιασμούς και απειλές προκειμένου να συμμετέχει στην ένοπλη ληστεία με λεία 100.000 ευρώ στην επαρχιακή οδό Κοκκίνη Χάνι – Κάτω Βάθειας ,τον Δεκέμβριο του 2010, με αποτέλεσμα να τον κρίνει ένοχο χωρίς καν να του αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό.

Σε αντίθεση, στα 2 αδέρφια και στον 25χρονο Αλβανό, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Οι τρεις κατηγορούμενοι για την ληστεία από κοινού και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, καταδικάστηκαν συνολικά σε 7 χρόνια και 2 μήνες φυλάκισης.

Η δίκη, τί υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 3 Κρητικού, μεταξύ των οποίων ένας υπάλληλος των ΕΛΤΑ και ένας Αλβανός. Ο εισαγγελέας, έπειτα από την απολογία των 4άρων κατηγορουμένων ζήτησε την ενοχή τους για την συμμετοχή τους στην ληστεία, αλλά την αθώωση τους για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς κρίνει ότι δεν έδρασαν ως ομάδα, αλλά «ευκαιριακά» από κοινού για την ληστεία.

Όσον αφορά στο τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι κατά την απολογία τους.. Τα δύο αδέρφια υπέδειξαν ως «εμπνευστή» της ληστείας, τον υπάλληλο των ΕΛΤΑ, ο οποίος όπως υποστήριξαν, τηλεφώνησε λίγες μέρες πριν την ληστεία στον μεγαλύτερο αδερφό και του πρότεινε να κάνουν από κοινού την ληστεία. Εκείνος, χωρίς να ρωτήσει τίποτα δέχτηκε και ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον μικρότερο αδερφό του, ο οποίος ήταν άνεργος. Και τα 2 αδέρφια κατά την απολογία τους, ισχυρίστηκαν ότι έπαιρναν εντολές από τον υπάλληλο των ΕΛΤΑ, ο οποίος ήταν φίλος του πατέρα τους και του είχαν εμπιστοσύνη.

Ο νεαρός αλβανός ισχυρίστηκε ότι αμέσως μετά την ληστεία, τους ταχυδρομικούς σάκους με τα 100.000 ΕΥΡΩ τα πήγαν στο σπίτι του χωρίς να γνωρίζουν το ακριβές χρηματικό ποσόν που περιείχαν. Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ, ο οποίος σε έναν χρόνο επρόκειτο να βγει στην σύνταξη, τους είπε να μην ανοίξουν τους σάκους, εάν δεν έφτανε εκείνος στο σημείο συνάντησης τους.

Τελευταίος, απολογήθηκε ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες των συγκατηγορούμενών του, τονίζοντας ότι ο πατέρας των 2 αδερφών, των εκβίαζε για κάποιο προσωπικό του ζήτημα και εκείνος αναγκάστηκε να δώσει  πληροφορίες, όπως για παράδειγμα, πότε θα έφευγε από τα γραφεία των ΕΛΤΑ ο διανομέας του ταχυδρομείου και ποια διαδρομή 8α ακολουθούσε. Μάλιστα, τόνισε ότι ακόμα και μέσα στα κρατητήρια, όπου τον οδήγησαν μετά την σύλληψη του οι αστυνομικοί, δέκτηκε απειλές για την ζωή των παιδιών του και αναγκάστηκε να πει κατά την προανάκριση ότι από την ληστεία πήρε το χρηματικό ποσό των 5.000ΕΥΡΩ, χωρίς εκείνος να έχει λάβει ούτε ένα ΕΥΡΩ από τα χρήματα που περιείχαν οι ταχυδρομικοί σάκοι.

Ρένα Βουρεξάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook