Μουδιάζουν τα χέρια σας το βράδυ και ξυπνάτε με πόνο; Σας πέφτουν τα αντικείμενα από τα χέρια; Μπορεί να πάσχετε κι εσείς από το σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα.

Πρόκειται για πίεση νεύρου στην περιοχή του καρπού με αποτέλεσμα μούδιασμα δακτύλων και αδυναμία μυών του αντίχειρα. Το νεύρο περνάει από το κανάλι μαζί με άλλους τένοντες και όταν αυξηθεί η πίεση υπολειτουργείτο πιο ευπίεστο στοιχείο που είναι το νεύρο.

Πρόκειται για ένα ύπουλο φαινόμενο που εξελίσσεται βραδέως, ανάλογα με το βαθμό και το χρόνο πίεσης. Ξεκινά σαν νυχτερινό μούδιασμα και μπορεί να οδηγήσει έως και την μόνιμη- μη αναστρέψιμη λειτουργία του νεύρου (παράλυση – λειτουργική διατομή).

Οι αιτίες του συνδρόμου είναι κυρίως η μηχανική καταπόνηση σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενες κινήσεις (χειριστές υπολογιστών – αθλητές) καθώς και άλλες παθήσεις ή καταστάσεις όπως νοσήματα ρευματολογικά, υπερθυρεοειδισμός, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη.

\"\"

Είναι αναγκαίο λοιπόν να πάμε στο γιατρό γιατί η συμπτωματολογία μπορεί να αφορά άλλες καταστάσεις όπως είναι το Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου ή κήλη δίσκου στον αυχένα και πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση.

Η εξέταση είναι απαραίτητη με διάφορες κλινικές δοκιμασίες και συμπληρώνεται ενίοτε με ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο του νεύρου (έλεγχος του χρόνου αγωγής του ερεθίσματος και ηλεκτρομυογράφημα).

Στην περίπτωση που το νεύρο πιέζεται η ταχύτητα θα είναι μειωμένη και σε πιο προχωρημένο στάδιο η νεύρωση του μυός ελαττώνεται .

Αντιλαμβάνεστε, ότι αν τα συμπτώματα είναι ήπια, η ξεκούραση του καρπού μπορεί να βοηθήσει σε συνδυασμό με νάρθηκα σε “θέση χαλάρωσης καρπού” και παράλληλα φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση. Αν όμως μετά από αυτά τα συμπτώματα επιμένουν , τότε η επέμβαση είναι μονόδρομος προκειμένου να διασωθεί η λειτουργία του μέσου νεύρου (αίσθηση των δακτύλων και συγκράτηση αντικειμένων).

Η φιλοσοφία της επέμβασης είναι απλή, κόβεται η οροφή του καναλιού και δίνουμε χώρο στο νεύρο. Γίνεται με αναισθησία της περιοχής, ανοικτά ή ενδοσκοπικά ανάλογα με την περίπτωση και η χρήση του χεριού γίνεται από την επόμενη μέρα με σχετικούς περιορισμούς.

Χρίστος Ηλιάδης
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Επανορθωτική Ορθοπεδική- Μικροχειρουργική
Χειρουργική Χεριού-Αρθροσκοπική Χειρουργική
Ευρωκλινική Αθηνών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook