Με τους προέδρους των ΤΕΙ θα συνομιλήσει την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έχει προσκληθεί για να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο τους που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Κεντρικό θέμα που απασχολεί τα ΤΕΙ όπως είναι φυσικό, είναι τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία και έχουν οξυνθεί μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων τους.

Τα ΤΕΙ, όπως και τα πανεπιστήμια από τον επόμενο μήνα δεν θα έχουν προϋπολογισμούς για να λειτουργήσουν, εκτός βέβαια από τα επτά Τεχνολογικά Ιδρύματα που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκλογή των νέων διοικήσεων τους.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, αναμένεται να θέσουν στη νέα ηγεσία του υπουργείου το θέμα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και το αίτημα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των τεχνολογικών ιδρυμάτων, δηλαδή τη δυνατότητα οργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών, που να οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

Συνάντηση με ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε την Τετάρτη σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αρμόδιων για τα θέματα Παιδείας.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι βουλευτές κυρίες Τζένη Βαμβακά και Θεανώ Φωτίου και κ.κ. Τ.Κουράκης και Ι.Αμανατίδης καθώς και τα μέλη της Θεματικής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Καλαμαρά, Αγγελική Σαπουνά και κ. Χρ.Πιλάλη.

Ζήτησαν από τον κ. Αρβανιτόπουλο να μην περάσουν ρυθμίσεις για την Παιδεία χωρίς κοινωνικό διάλογο ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι και μεταξύ των άλλων υπέβαλλαν τα εξής αιτήματα:

– να αποσυρθεί ο Νόμος 4009 για τα ΑΕΙ και να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις που θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους, μέχρι να ξεκινήσει ο αναγκαίος διάλογος με όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας για ένα νέο καταστατικό χάρτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να παραβιαστεί η δημοκρατική νομιμότητα και χωρίς να καταργηθούν τα εκλεγμένα όργανα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ .

– να προχωρήσουν ως άμεση προτεραιότητα για τη λειτουργία των ΑΕΙ διορισμοί λεκτόρων, συμβασιούχων διδασκόντων με το ΠΔ 407 και επιστημονικών εργαστηριακών συνεργατών των ΤΕΙ, να ρυθμιστούν θέματα των μονίμων λεκτόρων και του ΕΕΔΙΠ, καθώς και η στήριξη της φοιτητικής μέριμνας.

– να επιστρέψει η Γενική Γραμματεία Έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Ανάπτυξης όπου έχει υπαχθεί

– για το θέμα της αξιολόγησης είπαν ότι καμία ρύθμιση η οποία συνδέει την αξιολόγηση με την μισθολογική – βαθμολογική εξέλιξη και το ενδεχόμενο απόλυσης των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή (παρά τούτα ζήτησαν να υπάρξει δημόσιος διάλογος).

– να προωθηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μεταθέσεις, μετατάξεις, προσλήψεις αναπληρωτών), όπως και η άρση των περικοπών στις εκπαιδευτικές άδειες, η παράταση λειτουργίας των ελληνικών λυκείων σε χώρες του εξωτερικού.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook