Το κόψιμο του τσιγάρου φέρνει μία αύξηση βάρους τεσσάρων έως πέντε κιλών κατά μέσο όρο μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν και τα περισσότερα κιλά προστίθενται ήδη από το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με μία νέα γαλλο-βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η συνέπεια για το πάχος από το κόψιμο του τσιγάρου είναι τελικά μεγαλύτερη από όση θεωρούσαν οι επιστήμονες έως τώρα, αν και περίπου ένας στους έξι πρώην καπνιστές τελικά χάνει βάρος παρά παχαίνει.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το όφελος για την υγεία από το σταμάτημα του καπνίσματος υπεραντισταθμίζει κατά πολύ το πρόβλημα της όποιας αύξησης του βάρους και, σε κάθε περίπτωση, ο φόβος λίγων παραπάνω κιλών δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει κάποιον -κυρίως μία γυναίκα- από το να το κόψει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ανρί-Ζαν Ομπέν του Κέντρου Ερευνών για τον Εθισμό του νοσοκομείου «Πολ Μπρους» και του πανεπιστημίου Paris-Sud του Παρισιού, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 62 μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1989-2011 και αφορούν στη σχέση διακοπής καπνίσματος και βάρους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά το κόψιμο του τσιγάρου κατά μέσο όρο το βάρος αυξάνει κατά 1,1 κιλό τον πρώτο μήνα, 2,3 κιλά στους δύο μήνες, 2,9 κιλά στους τρεις μήνες, 4,2 κιλά στο εξάμηνο και 4,7 κιλά ύστερα από ένα έτος. Η αύξηση αυτή είναι γενικά μεγαλύτερη από τις συνήθεις εκτιμήσεις και σίγουρα πάνω από τα περίπου 2,3 κιλά που, κατά δήλωσή τους, πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να ανεχθούν, προκειμένου να κόψουν το κάπνισμα.

Δεν παχαίνουν πάντως κατ\’ ανάγκη όλοι όσοι σταματούν το κάπνισμα, καθώς το 16% (περίπου ένας στους έξι) χάνει βάρος μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Από την άλλη όμως, υπάρχουν εκείνοι που βάζουν πολλά παραπανίσια κιλά, καθώς το 13% «βαραίνει» πάνω από δέκα κιλά έπειτα από 12 μήνες.

Οι ερευνητές προτείνουν να γίνουν κι άλλες μελέτες, για να εντοπιστούν εκείνοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους να παχύνουν μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, ύστερα από λίγα χρόνια, είναι συχνό το φαινόμενο οι πρώην καπνιστές να έχουν αυξημένο βάρος στον ίδιο βαθμό με αυτόν όσων δεν κάπνισαν ποτέ.

Η νικοτίνη αναστέλλει την όρεξη και συχνά αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού των τροφών, με συνέπεια να «φρενάρει» το πάχος – με σοβαρό τίμημα όμως για την υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια μέτρια αύξηση του βάρους δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, αλλά το κάπνισμα σκοτώνει. Το τσιγάρο είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook