Πίσω από το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου βρίσκεται και το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ.

 Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής προέβλεπε πως η αναδιάρθρωση έπρεπε να έχει αποφασιστεί ως τον Ιούνιο του 2012, ωστόσο φαίνεται πως μετατίθεται τουλάχιστον για το Σεπτέμβριο. Θα συνδυασθεί δε με τα σχέδια της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για δομικές ρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας με στόχο την άρση των στρεβλώσεων.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ήταν εξαρχής προγραμματισμένη για το 2013 και θα επιδιωχθεί να γίνει στα πλαίσια αντίστοιχων μοντέλων του εξωτερικού. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκης μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ απεκάλυψε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει τα μοντέλα ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιρειών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα επικρατέστερα σχήματα είναι αυτό της ιταλικής Enel, η οποία πούλησε σε τρίτους χαρτοφυλάκια αντιπροσωπευτικών μονάδων. Ας σημειωθεί ότι για τη ΔΕΗ έχει εξεταστεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων και ενδεχομένως και υδροηλεκτρικών.

Πάντως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Φωτόπουλος προειδοποίησε χθες για σκληρές συγκρούσεις αν επιχειρηθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων, η περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης, η εκχώρηση μάνατζμεντ, οι απολύσεις προσωπικού, καθώς και η νέα αύξηση τιμολογίων χωρίς πρώτα να κλείσει κάθε πηγή αφαίμαξης της ΔΕΗ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook