Σύγκλιση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής και των κοινωνικών εταίρων ως προς τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που οι φορείς αυτοί μπορούν να διαδραματίσουν στην ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης και στην ανάπτυξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας για την ανάκτηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας στην Ευρώπη, διαπιστώθηκε στην Άτυπη Σύνοδο της κυπριακής προεδρίας, που έγινε στην Λευκωσία.

Οι υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της ενδυνάμωσης της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για αύξηση της απασχόλησης και για μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η κυπριακή προεδρία οργάνωσε, επίσης, ειδική συζήτηση επί της «Δέσμης Μέτρων για την Απασχόληση». Στη σύνοδο επισημάνθηκε και η σημασία των κοινωνικών επενδύσεων ως παράγοντα που θα βοηθήσει στους στόχους για ανάπτυξη σε θέσεις εργασίας.

Μετά το πέρας της συνόδου η Κύπρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κοινωνικοί εταίροι, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν μέσα από τη γνώση των τοπικών, αλλά και καθημερινών προβλημάτων, να προωθήσουν στρατηγικές στοχευμένες και άμεσα συνυφασμένες με τους στρατηγικούς στόχους της μείωσης της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Κατ\’ επέκταση θεωρώ ότι θα πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση και εφαρμογή των νέων στρατηγικών της Ευρώπης» τόνισε.

Αναφορικά με τη «Δέσμη Μέτρων για την Απασχόληση» επισημάνθηκε ότι στόχος της είναι να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης για ενίσχυση της απασχόλησης στην Ευρώπη και πρωτίστως της νεανικής απασχόλησης, καθώς και της ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων για κεφαλαιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζουν οι τομείς της «πράσινης» οικονομίας, της υγείας και των τεχνολογιών πληροφόρησης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας και στις επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Για να μπορέσουν οι χώρες να κεφαλαιοποιήσουν αυτή την προοπτική, χρειάζεται ένας συνδυασμός μέτρων τόσο σε σχέση με τις πολιτικές απασχόλησης, όσο και σε σχέση με τις πολιτικές εκπαίδευσης. Οι συγκλίσεις που αναπτύχθηκαν κατά την άτυπη σύνοδο θα αξιοποιηθούν από την κυπριακή προεδρία για την ετοιμασία των Συμπερασμάτων για τη Νεανική Απασχόληση.

Στη σύνοδο μετείχαν επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης Λάζλο Αντόρ και εκπρόσωποι άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook