Η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν σήμερα γάλλοι ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

\”Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου\”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

\”Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες\”, πρόσθεσε.

\”Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλα μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας\”, επεσήμανε ο Γκουπτά.

\"\"Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια απόψη. \”Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ\”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο Χλιχάλο επεσήμανε επίσης ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από του Τσερνόμπιλ.

\”Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουγρούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν\”.

\”Γι\’ αυτό οι επιπτώσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο σοβαρές όσο μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ\”, υπογράμμισε.

Καθησυχαστικός επίσης εμφανίστηκε το Σάββατο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν για την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1 που σημειώθηκε στις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος, μετά από ισχυρό μετασεισμό.

Ο Ναότο Καν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη, δήλωσε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου, όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

\”Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας. Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία\”, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν χθες Παρασκευή τη χώρα του \”εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο\”.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook