Ως το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του νέου Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα της ΔΕΗ, ισχύος 165 μεγαβάτ, ανακοίνωσε η επιχείρηση.

Την Παρασκευή υλοποιήθηκε με επιτυχία η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του φράγματος και άρχισε η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Ιλαρίωνα, με στόχο την αποθήκευση νερού του ποταμού Αλιάκμονα, έναντι της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου στο Ν. Κοζάνης.

Ο σταθμός του Ιλαρίωνα αποτελείται από φράγμα ύψους 130 μ., συνολικού όγκου 9 εκ. m3 περίπου και ταμιευτήρα χωρητικότητας 520 εκ m3, που καλύπτει επιφάνεια 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών.

Θα παράγει ετησίως 330 περίπου γιγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα συνεισφέρει στην καλύτερη διαχείριση των νερών του Αλιάκμονα και στην εκπλήρωση του πολλαπλού ρόλου, που έχουν οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομική ανάπτυξη (ύδρευση, άρδευση, τουριστική ανάπτυξη περιοχών, πλημμυρική ανάσχεση κ.λπ).

Το υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα είναι το πρώτο μεγάλο έργο αυτού του είδους τα τελευταία 15 χρόνια, οπότε τέθηκαν σε λειτουργία οι σταθμοί ΥΗΣ Θησαυρού και Πλατανόβρυσης στο Νέστο.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook