Στα απαραίτητα τεχνικά κυρίως βήματα που χρειάζονται για να επιτευχθεί το βέλτιστο φορολογικό αποτέλεσμα αναφέρθηκε ο Χάρης Θεοχάρης γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, στο υπουργείο Οικονομικών, από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνει το ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο, με επίκεντρο θέματα φορολογίας.

Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε μονόδρομο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στάθηκε στο επιτυχημένο μοντέλο που τρέχει αυτή την περίοδο που δεν είναι άλλο από την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων εισοδήματος. Αφού επεσήμανε ότι το σύστημα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τόνισε ότι κάθε μέρα καταχωρούνται 325.000 δηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχάρης έδωσε έμφαση και στις ηλεκτρονικές πληρωμές, που όπως είπε θα πρέπει να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης. Μέσω web banking ο καταναλωτής δεν θα ταλαιπωρείται στις ουρές των εφοριών, ενώ θα κερδηθούν χιλιάδες εργατοώρες, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των εφοριών ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός των σημείων επαφής με τον πολίτη τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει συγκέντρωση των εφοριών, λιγότερες ΔΟΥ, αλλά και πολλές υπηρεσίες να είναι διαθέσιμες στον πολίτη μέσω του ΚΕΠ και των δήμων.

Με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, κοινός τόπος των ομιλητών της ενότητας ήταν ότι αυτό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, ουδετερότητα, ευρύτητα στη φορολογική βάση, ισότητα, νομιμότητα κλπ. Οι συνεπείς φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν κι άλλο, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε και ζήτησαν να υπάρξει εστίαση στην καταπολέμηση της απάτης και φοροδιαφυγής.

real.gr από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook