H EKT είναι πλέον πρόθυμη να επιτρέψει οι δικαιούχοι ομολόγων να υφίστανται απώλειες όταν μειώνονται τα κέρδη τραπεζών οι οποίες δεν θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για το σύστημα, όμως από την πλευρά τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντιτίθενται σε αυτή την κίνηση, ανέφεραν με δηλώσεις τους στο Reuters πηγές της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έδωσε το σύνθημα ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση της Τράπεζας στο θέμα, στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα για την ανακεφαλαιοποίηση ισπανικών τραπεζών μέσω των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής αρωγής της ευρωζώνης, όμως η προσέγγισή του δεν έγινε αποδεκτή από την πλευρά των υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι και ο προκάτοχος έως τον Νοέμβριο 2011, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επίσης εναντιωνόταν προσωπικά (όπως το 2010, την εποχή που χρειάζονταν ανακεφαλαιοποίηση ιρλανδικές τράπεζες) και έτσι η προσέγγιση Ντράγκι σηματοδοτεί αλλαγή πορείας της ΕΚΤ στο εν λόγω ζήτημα, την ώρα όμως που το ζητούμενο στην ευρωζώνη είναι «να μην καταγράφουν απώλειες οι σημαντικοί δικαιούχοι ομολόγων οποιασδήποτε τράπεζας, προκειμένου να μη διαταράσσεται το κλίμα εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη».

Οικονομικοί παρατηρητές στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες, που επικαλείται το Reuters, επισημαίνουν η προσέγγιση Ντράγκι χαρακτηρίζεται πάντως «πιο πραγματιστική».

Αξιωματούχος κράτους-μέλους της ευρωζώνης δήλωσε στο πρακτορείο ότι «στη σύσκεψη [της Δευτέρας] με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ντράγκι εισηγήθηκε ότι όσον αφορά κάποιες τράπεζες αυτή η καταγραφή απωλειών για σημαντικούς δικαιούχους ομολόγων είναι κατ\’ αυτόν αποδεκτή, όμως οι υπουργοί δεν το αποδέχθηκαν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό αφορά μόνον τράπεζες που δεν είναι πλέον βιώσιμες, ούτε σπουδαίες στο συστημικό πεδίο, «μόνον τις μικρότερες από τις τράπεζες».

«Για την Ιρλανδία, η συμβουλή της ΕΚΤ ήταν οι σημαντικοί δικαιούχοι ομολόγων να ενισχυθούν, πράγμα που η ιρλανδική κυβέρνηση έπραξε ακόμα και στην περίπτωση μη βιώσιμων τραπεζών», χωρίς να έχει γι\’ αυτήν την κίνησή της μια ευρύτερη υποστήριξη, παρατήρησε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Τότε, η κατάσταση ήταν διαφορετική, είχε μόλις καταρρεύσει η Lehman Brothers, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν επίσης άλλος», συνέχισε ο ίδιος. «Όμως, όπως κατανοώ, στο τέλος δεν θα \’καούν\’ ούτε οι σημαντικοί δικαιούχοι ομολόγων στην Ισπανία».

Η Wall Street Journal έγραψε ότι ο Ντράγκι επιχειρηματολόγησε υπέρ των απωλειών των σημαντικών δικαιούχων ομολόγων, τα οποία έχουν εκδώσει σοβαρά πληγέντα από την έκρηξη της φούσκας στα ακίνητα ταμιευτήρια της Ισπανίας.

Πάντως, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτίμησαν ότι η θέση της γι\’ αυτό το ζήτημα είναι περιπτωσιολογική.

«Η θέση της ΕΚΤ είναι ότι οι σημαντικοί δικαιούχοι ομολόγων είναι δυνατόν να δεχθούν πίεση μόνον για μια παρελθούσα υπόθεση — πράγμα που αποτελεί κοινό νου», δήλωσε άλλος ένας παράγοντας της ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ σχολίασε για το δημοσίευμα της WSJ ότι «αυτά τα θέματα τα ρυθμίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις» προς το παρόν, προσθέτοντας ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, «η ΕΚΤ μόνον συμβουλεύει, στην κατεύθυνση η μεταχείριση των σημαντικών δικαιούχων ομολόγων να είναι ευθυγραμμισμένη με τα ισχύοντα στην ΕΕ», χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Με τη σειρά του ο πρώτος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι υφίσταται διαφορά μεταξύ πτώχευσης τράπεζας και αναγκαστικής εκκαθάρισης τράπεζας.

«Στην Ευρώπη δεν επιθυμούμε καμία πτώχευση τράπεζας, επειδή προκαλεί Αρμαγεδδώνα, αλλά να ληφθούν ρυθμίσεις για τη μη βιώσιμες τράπεζες είναι κάτι το διαφορετικό», επισήμανε.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας έχει ανακοινώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του η αναγκαστική εκκαθάριση οποιασδήποτε τράπεζας, αλλά θα εμμείνει στο σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών, ανακεφαλαιοποίησης τους και ιδιωτικοποίησης όσων θα διασωθούν με εξωτερική βοήθεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα βάσει του θεσμικού πλαισίου για τις κρατικές επιχορηγήσεις ότι να αρνηθεί την διάσωση κάποιας τράπεζας λόγω του απαγορευτικού κόστους, οδηγώντας πρακτικά στην έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης της.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook