Ψηφιακά μάτια θα μπορούν στο εξής να επιβεβαιώνουν το αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Η διαπίστωση -και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, στον αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Ουκρανίας- πως σε κάποιες περιπτώσεις ούτε η επιστράτευση των διαιτητών γραμμής μπορεί να λύση το πρόβλημα, όταν μάλιστα η μπάλα περνά οριακά τη γραμμή του τέρματος προτού απομακρυνθεί, φαίνεται πως οδήγησε την παγκόσμια ομοσπονδία στην απόφαση να επιτρέψει την υιοθέτηση της τεχνολογίας και στους αγώνες ποδοσφαίρου.

Ετσι, η εταιρεία Hawk-Eye Innovations κρίθηκε κατάλληλη για τη χορήγηση αδείας παροχής τεχνολογίας γραμμής τέρματος σε ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε όλον τον κόσμο.

Η FIFA οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, μετά από εκτεταμένες δοκιμές την περασμένη ποδοσφαιρική σεζόν, όσον αφορά στην εκτίμηση όχι μόνο της ακρίβειας και της αξιοπιστίας της τεχνολογίας γραμμής τέρματος, αλλά και των επιπτώσεών της στις υποδομές των σταδίων και το κόστος που συνεπάγεται, το οποίο ενδεχομένως επιβαρύνει τις διάφορες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.

Η λύση της Hawk-Eye δεν απαιτεί απολύτως καμία τροποποίηση ή επέμβαση στον εξοπλισμό του γηπέδου, συμπεριλαμβανομένων των τερμάτων και της μπάλας, ένα στοιχείο που κέρδισε την εμπιστοσύνη τόσο των αθλητών, όσο και των διαιτητών του αγώνα. Οι δοκιμές της FIFA κατέδειξαν, επιπλέον, το υψηλό επίπεδο ακρίβειας και αξιοπιστίας του συστήματος Hawk-Eye σε καταστάσεις, όπου η θέση της μπάλας είναι ακόμα πιο ασαφής από ότι σε πραγματικούς αγώνες.

Το σύστημα Hawk-Eye βασίζεται σε πολυάριθμες κάμερες υψηλής ταχύτητας της Sony, οι οποίες τοποθετούνται γύρω από το στάδιο, εστιάζουν σε κάθε τέρμα και παρακολουθούν την πορεία της μπάλας όταν πλησιάζει στη γραμμή. Τα δεδομένα, που συλλέγονται από τις κάμερες μεταφέρονται σε μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας, η οποία αναλύει τη θέση της μπάλας σε σχέση με τη γραμμή του τέρματος. Εάν το σύστημα αναγνωρίσει ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος, μεταφέρει τις πληροφορίες σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο στις συσκευές που φορούν οι διαιτητές.

Πέρα από το γεγονός ότι καθορίζει τελικά τη φάση σε ελάχιστο χρόνο, το Hawk-Eye μπορεί, επίσης, να αναπαράγει βίντεο που επαληθεύουν την εγκυρότητα της απόφασης του συστήματος.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook