Την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσει ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, ύψους 700 δισ. ευρώ, αντίστοιχου του αμερικανικού TARP, εξέφρασε ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος του τραπεζικού συστήματος απαιτεί μία μαζική, τύπου TARP, \”ένεση\” κεφαλαίων, με εγγύηση τις μετοχές των τραπεζών που τελικά δεν θα στοίχιζε τίποτε στους φορολογούμενους», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Αντριαν Μπλάντελ – Βίγκναλ.

«Χρειάζονται περίπου 700 δισ. ευρώ έως 750 δισ. ευρώ για να είναι οι τράπεζες καλά κεφαλαιοποιημένες» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως ο τρόπος που χειρίστηκαν οι ΗΠΑ την τραπεζική κρίση «θα γραφτεί στην ιστορία ως ο σωστός τρόπος».

Το πρόγραμμα TARP, που εφαρμόσθηκε στο απόγειο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι αμερικανικές τράπεζες, είχε εκτιμηθεί αρχικά ότι θα κόστιζε 700 δισ. δολάρια, αλλά τελικά δαπανήθηκαν μόλις 431 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη επιστραφεί από τις τράπεζες στο αμερικανικό δημόσιο. Η κυβέρνηση κατέχει ακόμη μετοχές σε περίπου 350 τράπεζες.


protothema.gr από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook