Αύξηση των εργάσιμων ημερών κατά επτά ημέρες ετησίως σχεδιάζει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5, του ομίλου Μπερλουσκόνι.

Η κυβέρνηση σκοπεύει σε πρώτο στάδιο να καταργήσει τις αργίες που συνδέονται με τους πολιούχους σε διάφορες πόλεις: τον Άγιο Τζενάρο στην Νάπολη, Αμπρότζιο στο Μιλάνο και τους αγίους Πέτρο και Παύλο στην Ρώμη.

Οι μεγάλες θρησκευτικές αργίες δεν μπορούν να καταργηθούν, λόγω ειδικής σύμβασης του ιταλικού κράτους με το Βατικανό.

Σε ότι αφορά άλλες γιορτές, όπως εκείνη της 25ης Απριλίου, για την απελευθέρωση από τον φασισμό ή της Πρωτομαγιάς, αναμένεται να εξετασθούν σε μια δεύτερη φάση, έστω και αν υπάρχει η κάθετη αντίθεση των συνδικάτων και των αντιστασιακών οργανώσεων.

Οι πρώτες «περικοπές» μπορεί, πάντως, να ανακοινωθούν ήδη από την Παρασκευή, μετά το υπουργικό συμβούλιο στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Τo 11,1% των ιταλικών οικογενειών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά, σήμερα, το Ιταλικό Στατιστικό Ινστιτούτο Istat. Το Istat προσθέτει ότι «πρόκειται για πάνω από οκτώ εκατομμύρια άτομα, που, σε ποσοστό 75%, ζουν στην Κάτω Ιταλία».

Το όριο της φτώχειας, για έναν οικογενειακό πυρήνα με δυο μέλη, έχει ορισθεί, στην Ιταλία, σε μηνιαίο εισόδημα 1.011 ευρώ.

Ουσιαστική αύξηση των οικονομικών δυσκολιών παρατηρείται στους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, σε ζευγάρια ηλικιωμένων, αλλά και σε νεαρά ζευγάρια με ένα τουλάχιστον παιδί.

Το Istat παράλληλα υπογραμμίζει ότι επιπλέον 7,5% των Ιταλών, βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το όριο της ένδειας: φτάνει, όμως, ένα απρόοπτο γεγονός -όπως κάποιο έξοδο συνδεδεμένο με προβλήματα υγείας- για να συμπεριληφθούν επισήμως και οι πολίτες αυτοί στη λίστα των φτωχών.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ενώσεις βενζινοπωλών της Ιταλίας, αποφάσισαν κήρυξη απεργίας, από τις 3 μέχρι τις 5 Αυγούστου, «για να καταγγείλουν την πολιτική των πετρελαϊκών εταιριών, που ωθεί προς την χρεοκοπία τους ιδιοκτήτες πρατηρίων και στην ανεργία 120.000 άτομα».

Αιτίες της κινητοποίησης είναι «η μη ανανέωση των συλλογικών συμφωνιών, η μείωση του περιθώριου κέρδους για τους βενζινοπώλες μέχρι και το 70% και η σταδιακή απόλυση όσων εργάζονται στην διάθεση των καυσίμων».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ετοιμάζεται νέο κύμα αυξήσεων, βάσει του οποίου η τιμή της αμόλυβδης πρόκειται να διαμορφωθεί στο ένα ευρώ και ογδόντα τρία λεπτά, και του πετρελαίου κίνησης στο ένα ευρώ και εβδομήντα τρία λεπτά.Εν τω μεταξύ, στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο της Ελβετίας, στο μεταξύ, έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη, απεργιακή κινητοποίηση κατά ξένων επιχειρήσεων και εργατών, που θεωρούνται αιτία της συνεχούς μείωσης των αμοιβών στον οικοδομικό τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η απεργία αυτή, στρέφεται κυρίως κατά των ιταλικών επιχειρήσεων και των εργατών που προέρχονται, σε μεγάλο βαθμό, από την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλοί Ελβετοί συνδικαλιστές, θεωρούν ότι «με την έλευση των Ιταλών οι αμοιβές και το κόστος του συνόλου των εργολαβιών μειώθηκαν μέχρι και κατά ποσοστό 40%, ενώ, θα έπρεπε να ισχύουν, για όλες τις περιπτώσεις, οι ελβετικές συμβάσεις του οικοδομικού τομέα».

Πολλές ιταλικές επιχειρήσεις μετανάστευσαν στην Ελβετία, λόγω των υποσχέσεων που έχουν δοθεί, για «μεγάλες φοροαπαλλαγές», απαντά από το Μιλάνο η ένωση μικρών Ιταλών επιχειρηματιών Cna.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook