Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερα περιθώρια για μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει από τους Ευρωπαίους ένα δάνειο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι με τη βοήθεια του δανείου-γέφυρας θα μπορούσαν να αναβληθούν για λίγο και οι περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που ζητούν οι ευρωδιασώστες. Κατ\’ αυτόν τον τρόπο το δάνειο-γέφυρα θα απέτρεπε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στα αιτήματα των ευρωδιασωστών για ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Η ανακοίνωση έγινε σύμφωνα με τους FTD από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αν το Eurogroup συμφωνούσε να χρησιμοποιηθούν χρήματα που δεν έχουν ζητηθεί ακόμα και έχουν καταβληθεί από το EFSF στο ελληνικό ταμείο ενίσχυσης τραπεζών», προσθέτουν οι γερμανικοί  FT.

 «Οι δανειστές έχουν μεν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να βρει μια λύση για την περαιτέρω χρηματοδότησή της, αλλά παραμένει ασαφές το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Διευκόλυνση θα αποτελούσε αποδοχή της ΕΚΤ για καθυστέρηση αποπληρωμής του ομολόγου, το οποίο λήγει τον Αύγουστο».

Η δυσπραγία, πάντα βάσει του δημοσίευματος, είναι αποτέλεσμα των δανείων που έχουν υποσχεθεί η ευρωζώνη και το ΔΝΤ και τα οποία δεν μπορούν να εκταμιευθούν, λόγω του ότι η τρόικα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την εφαρμογή των όρων τους.

Χωρίς βοήθεια από το EFSF και το ΔΝΤ, η χώρα αναφέρεται ότι θα είναι θεωρητικά ανίκανη για πληρωμές ήδη από τον Αύγουστο. Η Ελλάδα έχει πάψει να λαμβάνει χρήματα από τις κεφαλαιαγορές εδώ και χρόνια, παρόλο που έχει μια απομείωση χρέους στο ιστορικό της.

Η χώρα πρέπει στα τέλη Αυγούστου να πληρώσει στην ΕΚΤ περισσότερα από 3 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τους  FTD, η ΕΚΤ δεν θέλει να αναβάλει την αποπληρωμή για αργότερα, αλλά θα μπορούσε να δεχτεί να εγγυηθεί τα χρήματα το EFSF.

Οι ευρωδιασώστες, καταλήγει το άρθρο, έχουν χάσει προ πολλού την υπομονή τους με την Ελλάδα. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, συντελούνται, κατά την άποψή τους, με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook