Στο μικροσκόπιο πρόκειται να μπει η νομιμότητα των διαδικασιών με τις οποίες αποθεματικά του Λιμενικού Ταμείου Χανίων «κουρεύτηκαν» κατά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά και η πιθανότητα τα κεφάλαια αυτά τελικώς  να εξαιρεθούν από την εφαρμογή.

Με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής και τη συνακόλουθη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ορίστηκε νομικός σύμβουλος με σκοπό να διερευνήσει τη διαχείριση των  κεφαλαίων του Ταμείου από την Τράπεζα της Ελλάδας και την αγορά ελληνικών ομολόγων με χρήματα από τα αποθεματικά του, καθώς υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το σκοπό και  την επιλογή του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο έγιναν αυτές οι αγορές.

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ.  Γιώργος Πρωιμάκης το πλήγμα που δέχτηκε το Ταμείο από την αναδιάρθρωση χρέους είναι σημαντικό αφού από τα 2,5 εκ. ευρώ αποθεματικών  με το «κούρεμα» των ομολόγων απέμεινε 1,2 εκ.ευρώ ενώ από τα χρήματα αυτά διαθέσιμα για άμεσες ανάγκες  και αναπτυξιακά έργα είναι μόλις 600.000 ευρώ περίπου.

«Εμείς δεν είχαμε εικόνα για τις κινήσεις που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας, πώς διαχειρίζονταν τα αποθεματικά. Όταν έγινε το κούρεμα των ομολόγων ζητήσαμε διευκρινίσεις από την ΤτΕ αλλά η απάντηση που είχαμε είναι ότι δεν δικαιούμαστε συγκεκριμένη ενημέρωση. Έτσι μάθαμε για το τελικό αποτέλεσμα όχι όμως  για το μηχανισμό και τις επενδυτικές κινήσεις που ακολουθήθηκαν καθώς η Τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη όπως λέει η ίδια να μας ενημερώνει\”, τονίζει ο κ. Πρωιμάκης και εξηγεί ότι  για το λόγο αυτό

«με τον ορισμό του Νομικού συμβούλου θέλουμε να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί, να δούμε αν πίσω από αυτήν την ιστορία υπάρχει κάποιο… θέμα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως τις τελευταίες ημέρες πριν την εφαρμογή του μηχανισμού αναδιάρθρωσης να υπήρξαν κινήσεις κεφαλαίων που δεν ήταν διαφανείς.

Ο κ. Πρωιμάκης επισημαίνει ότι πρέπει να ριχτεί φως σε όλες τις επενδυτικές κινήσεις και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και αν είναι διαφανείς τότε το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει παρά να συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα ωστόσο αν διαπιστωθεί έλλειμμα διαφάνειας τότε θα ζητηθεί να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» τα κεφάλαια που ανήκουν στο Ταμείο.

Το κούρεμα των ομολόγων  βάζει «βόμβα» σε έργα ανάπτυξης του Νομού

«Το να πάρεις από μια δημόσια υπηρεσία 1,5 εκ. ευρώ  με μη νόμιμο ή αδιαφανή τρόπο ενώ με βάση τα χρήματα αυτά η υπηρεσία έχει κάνει τον προγραμματισμό της, είναι σοβαρό θέμα και πρέπει να διερευνηθεί» καταλήγει ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου επισημαίνοντας  ότι τα χρήματα αυτά αφαιρέθηκαν από έργα ανάπτυξης  στα Χανιά.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι μόνο νόμιμο και ηθικό καθώς τις συνέπειες θα κληθούν για άλλη μια φορά να «πληρώσουν» οι πολίτες  αφού δεσμεύσεις για άμεσες επενδύσεις ύψους 1 εκ. ευρώ στην κυριολεξία τινάζονται στον «αέρα» και διακυβεύεται η αναπτυξιακή πορεία του νομού.

Ενδεικτικά, πέρα από την μελέτη επέκτασης του προβλήτα Ανδρία που χρηματοδοτεί το Λιμενικό Ταμείο υπάρχουν δεσμεύσεις για τη μελέτη για το κτίριο του σταθμού επιβατών που δεν υπάρχει στο λιμάνι της Σούδας, μελέτες για την επέκταση της προβλήτας για το τμήμα της κρουαζιέρας,  έργα που αφορούν τις τελευταίες θεομηνίες στα νότια του Νομού (πχ οι ζημιές στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων κτλ) καθώς και μια σειρά άλλες παρεμβάσεις και έργα που απατούν χρηματοδότηση.

«Το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας» προειδοποιεί ο κ. Πρωιμάκης τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι το Ταμείο  θα διεκδικήσει ακόμα και την εξαίρεση των κεφαλαίων του από το «κούρεμα» σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ακολουθήθηκαν διαδικασίες αδιαφανείς που το ζημίωσαν.

Flashnews.gr/Ελένη Ζουμαδάκη

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook